Tuesday, July 22, 2014

Kuih Sagu Bronok


My busy days in office just started this week. Aisshhh ... dah dekat nak raya la sibuk nau nak buat keje. Dah la system seems not ready, 2 days almost gone ... mmm ... ;( 

Ni Hafiy's new fav utk tahun ni.Before this dia xmo makan sbb kata nampak macam telur katak, haha. Dulu buat color hijau, kali ni kita make up kan color merah pulak, cantik mcm delima. Hafiy yg agak health concious ni sebenarnya xsuka i letak food coloring, dia lebih prefer the color comes from natural source ;).

Dah lost count iftar yg ke brp kita buat ni. Layan yg sejuk2 pon sedap je. Nak pulak resepi kak Hanieliza ni lembut je tekstur kuih tu, cuma agak manis sikit utk tekak I.

SAGU BRONOK

by: Hanieliza

1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula - to reduce to 3/4 cup or kurangkan dlm 3 tbs next time, manis sikit for me
1/2 biji kelapa parut muda
sedikit garam
pewarna merah
daun pandan [simpulkan]

1. Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan gula dan daun pandan dengan air hingga hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...