Thursday, July 17, 2014

Bingka Labu Lemak Manis (Iftar 17 Ramadhan 1435H)


At last I pon terhasut lah dengan virus bingka labu yg menular among my friends. My telegram group masak2 (ahlinya geng zaman sekolah kat JB dulu) - group tu kami panggil X-Stf90 Food Network ;) sibuk bercerita pasal bingka labu these few days. Semuanya start bila our friend si Zuera dok tayang & bagi feedback yg buat weols semua kecur air liur la nak try. Nak nak bila dia kata family berebut makan sampai anak dia xsempat rasa. Buat pulak another round. 

Mmg worth a try. Sedappp sangat ... lembut & lemak manis. Manis yg sedang-sedang aje ... memang kena sangat la dgn selera. Dah tu, I guna minyak sapi ... memang wangi je kuihnya. Cuma frust sikit la, xde bijan. Kalau x, lagi kebabom masuk mulut. Anyway, I prefer eating it suam-suam. Tapi awas la ye, kalau jenis yg mudah je berangin tu .. kalau makan before gi terawih jangan salahkan I pulak nanti asyik terkentut-kentut je tau ... haha ..

Bagi para peminat labu, rugi kalau x cuba resepi ni tau. Pagi tadi sahur pun dok hadap lagi, tinggal sepotong je .. share berdua dgn cik abe ... ;) 


BINGKA LABU LEMAK MANIS
Resepi: Yatiememories -Yatie guna loyang bulat 9 inci

2 biji telur
2 cwn santan
1/2 cwn susu cair - susu cair xde, I ganti dgn susu kotak
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...