Friday, July 11, 2014

Victoria Sponge Cake & #prayforgaza


Salam Jumaat yg Barakah. Ya Allah ya Rahman ya Karim ya Mukmin ya Jabbar ya Amin, selamatkan lah saudara-saudara seislam ku di Gaza ;( Sedih mengenangkan apa yg berlaku Bumi Palestine kala ini. Semalam xtermampu nak bendung air mata bila sewaktu solat isyak di masjid sebelum tarawikh, imam baca doa qunut untuk Gaza dlm rakaat terakhir. Ya Allah, kuatkan iman mereka, kuatkan semangat mereka untuk mempertahankan masjidil Aqsa.


Selain dari berdoa, kita boleh juga menyumbang kepada badan-badan yg membantu mereka seperti Aman Palestin dll. Mari kita sama-sama terus berdoa & berinfak untuk mereka.

Balik kepada cerita kek di atas, I buat ni minggu lepas. Kek yg simple je tapi boleh jadi versatile bila kita sandwichkan dgn butter cream & jam & ditaburkan buah-buah segar spt strawberry & blueberry ... maka akan terhasillah Victoria Sandwich Cake. Yang buat dulu setakat sapu jam je, malas nak buat butter cream ;)

I memang suka cake basic & simple macam ni. Buatnya mudah, resepinya pon sempoi sangat.



VICTORIA SPONGE CAKE

5 biji telur - ditimbang
Bahan-bahan lain dibawah adalah sama timbangannya dengan telur:
Butter
Gula - boleh kurangkan dalam 30 - 40g jika suka
Tepung

1 1/2 tb baking powder
1 tb vanilla extract
3 1/2 tb susu

Krimkan gula & butter, masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan tepung, baking powder, vanilla extract & susu. Gaul sebati.

** Untuk Victoria Sandwich Cake, boleh bakar dlm 3 bekas 8" selama 12 - 15 mins, kemudian layer kan kek dgn Swiss Meringue Butter cream & raspberry.

** Atau boleh juga di bakar dlm tray berukuran 12" x 12" untuk menghasilkan kek seperti dlm gambar.

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...