Friday, July 8, 2011

Pizza Magherita


I saw it at Zarin's .. terliur la pulak bila teringat pizza ni kat Spaghetti Grill. Tu la yg terus rasa nak buat gak. The boys excited menolong I, but theirs dah bukan magherita pizza (topping cuma letak tomato, cheese and basil je) .. nak letak sosej lak. I love the crust, sedap lembut. Anak dah x sabar nak makan, pics tangkap pon nak cepat je ni.

Tapi kan camane eh nak bg crust tu garing brownish sket belah2 tepi & bwhnya tu cam kat kedai? Dah bakar quite lama gak. Nanti kalau lama sgt dry lak topping dia, x syiok la ...

Ok la, here's the pizza dough recipe yg I copy dr Zarin which is actually recipe Tavuklu Pide.
Ingredients
2 cups of flour
2 tsp instant yeast
1/2 tbsp sugar ( i used 1/2 tsp)
1/2 tsp salt
4 tbsp virgin olive oil
3/4 cup luke warm water
4 tbsp tomato puree
shredded mozzarella cheese
dried basil (saya guna mcCormick dried basil) kalau ada fresh basil lagi sedap – fresh basil harus di chopped dulu ye!
method
1. Take 2 tbsp flour, mix with sugar and yeast. Add 1/4 cup of luke warm water and let it stand for 30 minutes.
2. Mix the dry ingredients, then make a hole, pour in the wet ingredients. (saya buat lubang dan masukkan olive oil dan yeast tadi, kemudian saya masukkan air sedikit demi sedikit  dan knead the dough sehingga tidak melekat, kiranya kalau dough tadi tk melekat di tangan and still ada baki air, tak perlu lah di tambah lagi. cukup setakat itu saja ye!) Knead the dough until it no longer stick to your hands.
3. Cover the dough, let it  rise until it double the size.  ( i left it for about 1 hour)
4. using a rolling pin, roll the dough into a round shape. this dough can make 8 inc pizza (if nipis lagi can make 3 pizzas )
5. preheat the oven at 150C ( api atas bawah)
6. Then brush the surface with tomato puree and sprinkle with shredded mozzarella cheese and basil on top of the cheese
7. then bake in the oven for 15 minutes. saya guna bottom fire sahaja (bila masukkan pizza tu saya tukar kepada api bawah sahaja) dan saya letak tray pizza tadi di rack paling bawah sahaja. kalau nak roti tu lagi rangup, lebihkan masa bakar ye!

4 comments:

  1. sedap tu..bnyk cheese!lama x bt pizza..:(

    ReplyDelete
  2. sedaaapnya tgk pizza tu ... nak ckit boleh.. ;)

    ReplyDelete
  3. ish terliur pulak menengoknya..patutnya tadi anak nk pizza lg tp tk larat punya pasal, buat pasta olio jek..

    p/s
    cuba tinggikan sikit temp tu...hihi zarin pun tk pernah buat lg garing2 kat tepi sbb hb n anak suka texture mcm roti nih

    ReplyDelete
  4. Deliah;
    Del .. mmg sedap ;)

    Diana:
    hehe ... dh habis, kena buat sendiri la awak.

    Zarin:
    i takut topping tu kering if temp tinggi. semlm gi dominos dok intai2 budak yg uli doh tu. apakah agaknya serbuk halus2 yg dia guna masa menguli tu eh? kot itu yg buat garing ... Parmesan cheese? bread crumb?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...