Friday, July 1, 2016

Puding Cincau


Masa blogwalking di Teratak Mutiara Kasih tertarik pulak nak cuba puding cincau ni untuk Iftar. Kat rumah ni, puding memang cepat laku ... sejuk sedap je la menelan kan ... nak nak bulan puasa ... memang layan lah.

PUDING CINCAU By: Malina LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih) Bahan-Bahan 1 paket agar-agar serbuk 10g 3 cawan air 1 cawan susu cair 2 sudu besar tepung kastad 3/4 cawan gula 1 helai daun pandan (boleh jg gn esen vanila) Cincau manis secukupnya-potong kecil2 (LiNa Pg gn 2 tube) Cara-Cara Potong cincau dn masukkan ke dalam loyang/acuan (LiNa Pg gn loyang 7x7in) Ketepikan. Masukkan air, serbuk agar-agar,daun pandan dan gula ke dalam periuk. Biar hingga agar2 dan gula hancur Sementara tu, bancuhkan susu cair dan tepung kastad.Kacau sebati. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar tadi. Kacau adunan menggunakan hand whisk hingga nampak agak likat. Kemudian tuang ke dalam loyang yg berisi cincau tadi.Biarkan sejuk seketika.Kemudian simpan dalam esbok supaya puding mengeras.Kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan.Mudah kan?

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
PUDING CINCAU
Sumber: Lina PG

10gm serbuk agar-agar
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/2 senduk gula(ikut kemanisan)
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh vanila
250gm cincau(diparut)

Masak agar-agar bersama air dan gula.
Bila mula mendidih masukkan susu cair, tepung kastad dan esen vanila.
Masukkan cincau, bila agar-agar sedikit pekat dan mendidih, matikan api.
Tuang ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bekukan.
PUDING CINCAU By: Malina LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih) Bahan-Bahan 1 paket agar-agar serbuk 10g 3 cawan air 1 cawan susu cair 2 sudu besar tepung kastad 3/4 cawan gula 1 helai daun pandan (boleh jg gn esen vanila) Cincau manis secukupnya-potong kecil2 (LiNa Pg gn 2 tube) Cara-Cara Potong cincau dn masukkan ke dalam loyang/acuan (LiNa Pg gn loyang 7x7in) Ketepikan. Masukkan air, serbuk agar-agar,daun pandan dan gula ke dalam periuk. Biar hingga agar2 dan gula hancur Sementara tu, bancuhkan susu cair dan tepung kastad.Kacau sebati. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar tadi. Kacau adunan menggunakan hand whisk hingga nampak agak likat. Kemudian tuang ke dalam loyang yg berisi cincau tadi.Biarkan sejuk seketika.Kemudian simpan dalam esbok supaya puding mengeras.Kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan.Mudah kan?

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ


No comments:

Post a Comment

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...