Monday, May 16, 2016

Black Bottom Banana Bars


This black bottom banana bars mmg sgt sedap until I asyik teringat. Even hubby pon keep on asking bila nak buat lagi. Combo pisang & chocolate nya just nice, xde yang over power rasa yg lagi satu.

Anyway I saw it at Shidah's dah agak lama terliur tapi asyik lupa nak beli pisang. Bila kebetulan hubby beli pisang nak makan gitu je, ada lebih terus ku buat sebiji wpon pisang xcukup 3 cups tapi rasa pisangnya still balance & the cake turned out sedap lembut gebus.

BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: taste.com.au / Shidah

Ingredients
1 cup butter, softened (salted)
1 cup sugar 3/4 cup sugar
2 egg
2 teaspoon vanilla extract
3 cups mashed ripe bananas (about 7 medium berangan) 1 1/2 cups mashed bananas
3 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
2 teaspoon baking soda
1/2 cup baking cocoa
1/4 cup milk


Directions
1.In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and vanilla. Stir in the bananas. Combine the flour, baking powder, baking soda; add to creamed mixture and mix well.
2.Divide batter in half. Add cocoa to half; spread into a greased 12x12inch. baking pan. Spoon remaining batter on top and swirl with a knife.
3.Bake at 350° for 25-35 minutes or until the a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack.



4 comments:

  1. Assalamualikum dan salam singgah sini Ain
    Wah nmpk menarik lah
    Bendapun mudah je kan
    Mesti kena try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak noor, dah balik ke dr uk? Bagi akak yg pakar, mmg mudah sgt kak ;)

      Delete
  2. Assalam Ain
    brownies ni memang sedap..
    akak pernah buat dulu tapi namanya lain
    cocoa bottom banana bars...agak2 rasanya lebih kurang sama..
    nak buat pun senang & sekejap aje..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak ayu, aa .. kita pon penah buat chocolate bottom banana square tu, I also syak adik beradik brownies ni.. ehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...