Skip to main content

Black Bottom Banana Bars


This black bottom banana bars mmg sgt sedap until I asyik teringat. Even hubby pon keep on asking bila nak buat lagi. Combo pisang & chocolate nya just nice, xde yang over power rasa yg lagi satu.

Anyway I saw it at Shidah's dah agak lama terliur tapi asyik lupa nak beli pisang. Bila kebetulan hubby beli pisang nak makan gitu je, ada lebih terus ku buat sebiji wpon pisang xcukup 3 cups tapi rasa pisangnya still balance & the cake turned out sedap lembut gebus.

BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: taste.com.au / Shidah

Ingredients
1 cup butter, softened (salted)
1 cup sugar 3/4 cup sugar
2 egg
2 teaspoon vanilla extract
3 cups mashed ripe bananas (about 7 medium berangan) 1 1/2 cups mashed bananas
3 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
2 teaspoon baking soda
1/2 cup baking cocoa
1/4 cup milk


Directions
1.In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and vanilla. Stir in the bananas. Combine the flour, baking powder, baking soda; add to creamed mixture and mix well.
2.Divide batter in half. Add cocoa to half; spread into a greased 12x12inch. baking pan. Spoon remaining batter on top and swirl with a knife.
3.Bake at 350° for 25-35 minutes or until the a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack.



Comments

  1. Assalamualikum dan salam singgah sini Ain
    Wah nmpk menarik lah
    Bendapun mudah je kan
    Mesti kena try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak noor, dah balik ke dr uk? Bagi akak yg pakar, mmg mudah sgt kak ;)

      Delete
  2. Assalam Ain
    brownies ni memang sedap..
    akak pernah buat dulu tapi namanya lain
    cocoa bottom banana bars...agak2 rasanya lebih kurang sama..
    nak buat pun senang & sekejap aje..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak ayu, aa .. kita pon penah buat chocolate bottom banana square tu, I also syak adik beradik brownies ni.. ehehe

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…