Skip to main content

Nasi Lemak gaya Noxxa


Tak menahan betul tengok nasi lemak Kak Ayu hari tu maka kita pon buat juga weekend lepas. Gandingkan dengan sambal sotong. Telur rebus tu mmg saja nak buat tengah cair gitu, baru terangkat makan ;)

Kali ni kita test pulak masak nasi lemak guna periuk Noxxa. Memang puas hati betul, sap sap sui dah siap ... pantas, sedap, beras pon cantik berderai & tak lembik.

Sejak ada noxxa ni banyak masa yg boleh dijimatkan ketika memasak. Macam nasi lemak ni, dalm 5 minit je dah siap masak. Bahagia hidup mak sekarang tau.


NASI LEMAK gaya Noxxa

5 cawan beras - cuci bersih & toskan
3 1/2 cawan air
2 1/2 cawan santan
3 sudu teh garam
Halia
Bawang besar
Daun pandan

Masukkan beras & bahan-bahan lain ke dalam periuk. Putar tombol pengawal tekanan kepada HIGH PRESSURE. Tekan High pressure 3 minit. Selepas bunyi beep, putar tombol kepada STEAM untuk mengeluarkan wap dan membolehkan tudung periuk dibuka. Tekan butang OFF. Tanggalkan tudung periuk dan nasi lemak sedia untuk dihidangkan.


Comments

  1. tengok sambal sotong tu sedapnya...

    ReplyDelete
  2. salam singgah.. ajaib masakan bila dah ada periuk noxxa.. mudah kan. hii... lamanya tak makan nasi lemak dengan sambal sotong ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan wani, mmg ajaib periuk noxxa ni, satu inovasi yg sgt cerdik ... dgn noxxa semuanya mudah .. ehehe ... btw congrats wani dpt prize from buttercup

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…