Tuesday, November 2, 2010

Ketam Telur Masin


Ni ler my main dish for lunch yg berasaskan telur masin semalam. Sejenis masakan Cina. Belum berkesempatan nak rasa kat kedai lagi ... tapi rasa2 nya macam dah jadi ... hihi, confusing sungguh ;) Suka sangat kaler dish ni yg ala2 lemak ketam disebabkan kuning telur masin tu. Sedapppp... I tell u. Kalau x kenangkan anak2 dah ku tambah lagi cili padi tu, baru lebih kick!

Ketam Telur Masin
Sumber: Rasa Februari '10

3 ekor ketam
5 biji telur masin ~ bhgn kuning sahaja
5 biji cili padi
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu cair
2 sudu makan tepung kanji
5 helai daun kari
Garam & lada sulah secukupnya


1. Kukus ketam hingga masak & toskan airnya
2. Gaul ketam td dgn tepung kanji & goreng dlm minyak yg banyak & toskan.
3. Campur kuning telur masin bersama mentega & masak diatas api. Gunakan api perlahan.
4. Tuang susu cair & masukkan daun kari. Kacau rata.
5. Masukkan ketam tadi & goreng hingga mesra. Sedia dinikmati.


My bujang kecik yg dah keletihan tunggu time makan ... kes mummy dia sibuk klik sana, klik sini ler ni. Tu pun sib baik masih boleh senyum, hihii..


Bila turun bujang besar yg sentiasa berselera ni... aii, depa pakat wat aksi makan ler pulak. Menggelabah terus camera woman ni nak amik gambar tau... isyy..

4 comments:

  1. ainnnnnn cedapnya nak p carik ketam ngan telo masin heheheheh cantiknya presentation tu

    ReplyDelete
  2. salam ain..memang cdp msk ktam nga kning tlur msin ni..klu msk udg pun bleh..lapar la plakkkk...kita mls nk msk ketam ni sbb xske nk main nga kulitnya tu..huhuhu..

    ReplyDelete
  3. Salam kenal ain,

    sedap nyer nampak ketam ni...mcm terasa kat
    tekak knur pulak...hehe

    ReplyDelete
  4. chik mi:
    cantik ke? hihi... tq.. bukan cantik je tau, sedap jugak... hahaha...

    maz:
    aa.. bagus gak idea tuka dgn udang tu. maz cuba la, nnt bagitau sedap ke x ;P

    Nurindah:
    ketam mmg sedap kan, tp nak makannya tu alahai leceh betul. terasa kat tekak tu, kalau dpt mkn lagi best, ye x? hihi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...