Skip to main content

Egg Ben ... ala CBTL ;)


Dah lama teringin nak buat Egg Ben macam kat Coffee Bean Tea Leaf. Weekend hari tu, rasa macam terlebih rajin .. terus teringat nak buat and then bila tayang kat instagram, ada member yg request for the recipe. Before dia suruh I buat bawa ke ofis baik la I post kan resepi cepat-cepat kat blog ni kan.

Yang penting dalam penyediaan Egg Ben ni ialah Poached Egg and Hollandaise Sauce nya.

Easy Poached Eggs

(Source & pictures: http://www.simplyrecipes.com/recipes/easy_poached_eggs)


Fresh eggs will be easier to poach (they'll hold together better) than older eggs. Vinegar is optional, it will help the eggs hold together, but if you don't like the taste, omit.
  • Cook time: 4 minutes

Ingredients

  • Fresh eggs
  • 1 to 2 teaspoons vinegar (rice vinegar works well) (optional)
Equipment needed
  • Shallow saucepan with cover
  • Slotted spoon

Method

1 First bring water in a saucepan to almost boiling. If the water is already boiling, lower the heat until it is no longer boiling. At this point, you can add one or two teaspoons of vinegar to the water, if you want. The vinegar will help the egg whites to congeal more easily. We use seasoned rice vinegar.

poached-eggs-1.jpg poached-eggs-2.jpg

2 Working with the eggs one by one, crack an egg into a small cup, then place the cup near the surface of the hot water and gently drop the egg into the water. With a spoon, nudge the eggwhites closer to their yolks. This will help the egg whites hold together.

poached-eggs-3.jpg poached-eggs-4.jpg

3 Turn off the heat. Cover. Let sit for 4 minutes, until the egg whites are cooked.
4 Lift eggs out of pan with a slotted spoon.

One trick to make the eggs stay somewhat contained is to take a ring from a mason jar and place it in the pan. Drop the egg over the mason jar ring and let it settle in the ring, then turn off the heat and cover.

poached-egg-1.jpg poached-egg-2.jpg

Blender Hollandaise
  • 10 Tbsp unsalted butter
  • 3 egg yolks
  • 1 Tbsp lemon juice
  • 1/2 teaspoon salt
  • Dash of cayenne or tabasco
To make blender hollandaise, melt 10 Tbsp unsalted butter. Put 3 egg yolks, a tablespoon of lemon juice, 1/2 teaspoon salt in a blender, blend on medium to medium high speed for 20-30 seconds, until eggs lighten in color. Turn blender down to lowest setting, slowly dribble in the hot melted butter, while continuing to blend. Taste for salt and acidity and add more salt or lemon juice to taste.Transfer it to a container you can use for pouring and set it on a warm – but not hot – place on or near the stovetop.


Ok, now untuk assemble the Egg Ben:

1. Butter one side of an English muffin / Lepa mentega pd salah satu bhgn English muffin.
    I cuma pakai roti burger biasa


2. Top with 2 slices of bacon / Letakkan 2 keping bacon diatasnya.
    I letak 5 keping beef pepperoni. 

3. Put a poached egg on top of the bacon, then pour some hollandaise over. Sprinkle some parsley over it all and serve at once.
I letak sekeping cheddar cheese, then letak poached egg di atasnya. Tuang hollandaise sos dan tabur parsley. Hidang segera. I served dgn salad sekali, ala2 CBTL ;)


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…