Skip to main content

Sour Cream Coffee Cake

Raya yang lepas, lepas seminggu raya tu memang macam rajin la pulak ber'baking'2 ni. Macam lepas gian sebab tak dan nak wat kuih raya gara-gara pulun keje. Jadi, bila jenguk RNet mailing list feedback dr Mama Ghock http://thebakingstudio.blogspot.com ttg kek ni, tak sabar-sabar rasa nak cuba. Tengok nama kek (Sour Cream & Coffee) pon dah berkenan. Terbayang-bayang rasa kopi & sour cream tu, mmm....

Pastu bila kat rumah, dah memang siap semua barang & resepi kat sebelah ni. Biasa la, belek balik... kot-kot ada barang yg tercicir ke. Tetiba, rasa macam salah print resepi je sbb tak jumpa coffee as one of the ingredient. Apa lagi, tergendala projek. Email kat mama ghock tu tanya balik. Rupa-rupanya mmg betul dah resepi ni. Tapi disebabkan hati tertanya-tanya kenapa kah kek ni ada nama kopi, ku teruskan jugak godek sebiji. Nak pulak aritu baca komen si pemberi resepi tu "This very moist coffee cake recipe was given to me by a friend and it is always a hit!", lagi la dah tak tertanggung kempunan akak ni. It's indeed a yummy cake ... gebu, terasa & wangi bau kayu manis, akan tetapi takde rasa kopi pon kat kek tu. Hhmm... mungkin mat salleh biasa makan kek ni masa minum kopi kot .


SOUR CREAM COFFEE CAKE
(Sumber: reina Mealtimemenus)

1/2 cup butter, softened
1 cup sugar
2 eggs
8 oz. sour cream
1 tsp. vanilla
2 cups all-purpose flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt

Topping (mix all together)
1/3 cup brownsugar
1/4 cup sugar
2 tsp. cinnamon

Layer cake batter, topping, cake batter and end with topping.
Bake at 325 for 40 minutes .

* Kalau telek rupa kek i tu, akan ternampak lah ye, ke tak selarasan surfacenya, ada yg macam berlubang plak skali tengok. I ingat tak perlu nak ratakan atas tu macam kek2 yg lain (dia slowly melt & jadi rata), so i pon biar je la seadanya. Rupa-rupanya sebab toppingnya ada gula, atas tu jadi garing sket & permukaan kek stay seperti yang kita letak.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…