Skip to main content

It's simple, yet delish!

Ini menu breakfast anak-anak & hubby pagi ni. Having a son like Haziq, yg pandai makan buat i merajinkan diri la buat breakfast. Tak sampai hati sometimes tengok muka frust dia bila breakfast roti & kaya je or cream crackers cicah air gara-gara mummy dia yg lambat bangun or kemalasan. So, semalam dok berkira-kira nak buat apa for breakfast arini, so browse ler resepi-resepi yg agak-agak boleh dibuat breakfast & terjumpa la resepi ni kat blog syahani http://syahani.blogspot.com. Picked this because it's simple, yet delish. Senyum lebar haziq bila turun makan tengok pasta ni pagi tadi... "Thank you mummy, masak special tuk abang. Abang suka sangat". Adoiii... tak ke kombang mummy ko ni bang, bab bodek... no 1.

Memang sedap pada tekakku & sempoi betul resepinya. Buatnya pon x sampai 10min dah siap (provided pasta tu dh siap rebus lah ye ). Cuma kesian hafiy, x dpt makan sebab pedas pulak untuk selera dia. I tak pernah beli tuna yg ni, ingatkan tak pedas mana. Tu pon, lada hitam campak sket je takut haziq lak tak tahan. Kalau lebih sket, lebih kick ni. Ingat nak bagi anak dara cik bunga yg sgt minat pasta tu sket, dah siap packing dah pon. Bila dah nak sampai sek agama tadi, si haziq yg pantang nampak food nih & memula kata xmo bawa bekal dah nak pulak. Mmmm alahai, takde rezeki qistina la nampaknya. Asyu jugak yang untung.

PASTA TUNA SIMPLE
(Sumber: Sherene RNet)

1 can tuna cili ayam brand (minyak dibuang)
1 1/2 cup pasta (apa jenis pun, kalau spaghetti, boleh patah 2-3)
4-5 ulas bawang putih (cincang halus)
Olive oil untuk menumis
2-3 keping cheddar cheese slice
2 tbsp grated parmersan cheese
Serbuk lada hitam

1. Rebus pasta sampai masak. Jgn lupa letak minyak/butter n sedikit garam. Masak, toskan dan letak tepi.
2. Buang cili padi dalam tuna cili tu, tapi kalau nak lagi pedas biarkan
3. Tumis bawang putih dalam minyak olive oil, bila dah naik bau, masukkan tuna cili tadi. Tumis 2-3 minit, pas tu masukkan cheese cheddar dan parmesan cheese.
4. Bila cheese dah cair dan mesra bersama tuna, letak sedikit serbuk lada hitam.
5. Bila nak disajikan, gaulkan pasta bersama tuna. Siap!

* Tuna cili ayam brand ni quite pedas. So, if nak bagi anak2 makan, i suggest go for yg mild one.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…