Skip to main content

Bihun Soto

 

Ni menu SIL datang beraya hari Ahad, 2 hari lepas. My SIL datang dr KB nak tolong jaga cucunya sbb anaknya nak uruskan barang-barang pindah rumah. Actually dekat je dia pindah, dari Blok B ke Blok A ... haha ... 

Teringin lak rasa nak makan bihun soto sebab time raya kat kelantan hari tu xjumpa menu ni ;). Kali ni I try resepi yang di share kat facebook pulak. Ringkas & sedap, boleh buat lagi.  Cuma kalau ikut resepi asal guna Rempah Sup Babas ... dah byk kedai singgah, xjumpa2 jugak. So kita tukar la kpd rempah Sup Adabi je. Actually I ada buat pegedil tapi time snap ni dah habis.

BIHUN SOTO
Sumber: Facebook Resepi Biskut Raya Mak Kata

**Resepi ni anggaran untuk 12 orang

1 ekor ayam bersaiz besar ~ potong 4 dan bersihkan
4 batang serai ~ diketuk
Rempah 4 sekawan ~ pelaga, cengkih, kayu manis & bunga lawang
2 peket kecil rempah kurma Babas
1 peket kecil rempah sup Babas
2 Kiub pati ayam Knorr
Sup Bunjut Tulang Adabi

## Bahan kisar :
5 ulas bawang besar  (pilih saiz sederhana)
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup

6 - 7 biji buah keras ~ dikisar dgn sedikit air (ain tambah)

Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan serai yg diketuk & bahan-bahan kisar. Kacau sehingga pecah minyak. Masukkan rempah kurma & sup Babas yg dibancuh dgn sedikit air. Bila rempah dah naik minyak, masukkan ayam & biar sehingga ayam kecut. Masukkan air & sup bunjut. Masukkan 2 ketul kiub ayam Knorr & buah keras yg dikisar. 

Bila ayam dah masak, keluarkan & boleh digoreng sebentar sahaja. Isi ayam disiat-siatkan & tulangnya boleh dimasukkan semula ke dalam sup tadi.


Bahan Hiasan Sampingan:
Taugeh
Daun sup & daun bawang ~ diracik
Kacang tanah goreng 
~tips nak goreng kacang tanah: masukkan kacang dalam kuali sebelum minyak panas..make sure api kecik
Isi ayam ~ dicarik 
Kuah kicap

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…