Skip to main content

Shrimp Chow Mein / Chow Mein Udang

 

Morning ... macamana pagi uols hari ni? Hopefully lebih baik dari semalam ye. Cuaca kat KL ni dah masuk 4 hari masih teruk jerebunya. Walaupun getting better sebab dah boleh nampak bangunan yang jauh sket tu tapi awan masih belum lagi nampak. Semalam pon hafiy balik sekolah nampak letih sangat, dok begging me xnak pergi tuisyen.
Semenjak dua menjak ni ada sikit rajin la nak mencuba resepi baru yang kita nampak masa blog walking. Masa browsing through blog Rasa Malaysia mata ni terpaku dekat resepi Shrimp Chow Mein sebab memang dah lama nak cari resepi mee goreng chinese style yang ni, tapi sebab xtau apa keyword nya ... memang payah la kan.


Gambar mee kita ni memang nampak pale & macam xsedap je kan .. sayur pon xde kecuali daun bawang ;) nak tambah carrot kasi berseri sikit xde stok lak. Tapi kita memang sangat puas hati .. gabungan sos tiram, kicap & minyak bijan memang menepati sangat rasa mee yang dicari selama ni. Budak-budak pasti akan suka, lebih-lebih lagi yang memang xsuka makanan pedas. Haziq & Hafiy pon mmg suka sangat-sangat, sampai dalam minggu yg sama je 2x kita buat. Ye la, kadang-kadang dah boring dgn Mee Goreng cara orang Melayu. Yang paling bestnya nak sediakan memang cukup sempoi xpayah nak keluar blender nak mesin cili dgn bawang. Lagi la rajin mak nak buat, kan. Haha ... Oh ye, satu je yg  kita xpuas ... color mee kita ni xcerah macam kat blog rasa malaysia. Kita suspect sbb kita xletak gula sebaliknya gantikan dengan kicap manis.

** Chow Mein dalam Cantonese dialect bermaksud fried noodles.

SHRIMP CHOW MEIN
Source: Rasa Malaysia
Saiz hidangan: 2 | Masa Penyediaan: 10 Minit | Masa Memasak: 5 Minit
8 oz fresh egg noodles atau steamed chow mein/chow mein
6 oz udang, dibuang kulit & belah belakang buang uratnya
2 sb minyak
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 oz kobis, hiris nipis
4 oz taugeh, cuci & toskan
1 tangkai daun bawang, dipotong-potong anggaran 2 inci

SOS:

1 sb penuh sos tiram1 sb kicap cair
1 sb gula
1/2 st minyak bijan
3 sb air
Secubit garam

Sediakan mee seperti arahan pada bungkusan. Satukan semua bahan sos, gaul sebati dan ketepikan. Panaskan kuali & letak minyak. Goreng bawang putih sehingga berbau wangi, masukkan udang. Apabila udang separuh masak, masukkan kobis dan teruskan mengacau. Masukkan mee dan sos. Gaul rata dan masak lagi lebih kurang seminit. Masukkan taugeh dan kacau rata. Apabila taugeh mula masak, masukkan daun bawang, kacau rata beberapa kali dan boleh la dihidangkan segera.

** Enak juga dimakan bersama sedikit sos tomato

Comments

  1. Salam cik ain.. :) tun pon suka makan chinese food. byk buku resepi chinese food, blm sempat cuba byk2 resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tun, sama la kita ye. Sila share resepi tu nnt bila tun dah cuba ye. Boleh kita try pulak

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…