Skip to main content

Orange Cheesecake


Dah berkurun I perhatikan kek ni kat Anncoo Journal ... baru semalam dapat buat. Overall sedap, soft and wangi dengan aroma dan rasa orange. The amount of sugar is just nice. Cuma satu je xpuas hati, kenapakah bahagian bawah kek tu dense sikit? Mmm ... underbake ke? Anyway the recipe is too good to be thrown away ... it could be my technique yang xkena kot ... 

ORANGE CHEESECAKE
Source: Anncoo Journal

Ingredients:
(A):
250gm Cream Cheese, softened
250ml Milk
120gm Butter

(B):
50ml Fresh Orange Juice
2 nos Orange Rind, grated

(C):
6 nos Egg yolks
60gm Sugar

(D):
70gm Cake / Plain Flour
20gm Corn Flour

(E):
6 nos Egg Whites
1/2 tsp Cream of Tartar
60 gm Sugar

Method:
Melt cream cheese and milk over a double-boiler, stir to get smooth mixture.
Remove from heat and add in butter, stir until butter melted.
Add in ingredients (B) and (C). mix well.
Slowly add in ingredients (D), mix well until mixture becomes thick.
Whisk egg white and cream of tartar till frothy.
Add in sugar and continue whisk until peak foam.
Mix egg whites to cheese mixture with a spatula.
Pour batter into a 10″ lined square cake tin.
Bake at preheat oven 150’C with water bath for 1 hour 10 mins.

Kitchen note:
*Wrap aluminium foil completely around the bottom and halfway up the sides of the pan.
*Cover cheesecake with aluminium foil loosely when half way baked (about 20-30 mins) to prevent cheesecake over browning.
*The cake will have pulled away the edges of the pan. Remove cheesecake from oven and carefully run a small knife around the edge of the pan to loosen any bits that might stick to the pan.



Comments

  1. Assalam Ain
    sedap dan lembutnya akak tengok...
    orange flavour lagi..my favourite!

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. Assalam ain cyg! pekabo? moga sentiasa sihat ceria hendaknye ye! winduu laa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akak, good to see you are back blogging. Kita windu jugakk. saya sihat, harap akak & family pon sihat & dlm peliharaanNya selalu.

      Delete
  4. alahai kak ain, tergoda tengok resepi ni.Ni yang nak mintak oven kat hubby ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…