Skip to main content

Hainanese Chicken Rice



A meal that I cooked for lunch past few months ... ehehe ... It's not easy to get bored of chicken rice, kan. This time around I tried the recipe from Rasa Malaysia and we love it. Anak-anak I pon nowadays lebih suka Hainanese Chicken Rice. Siap request next time please make nasi ayam hainan, xnak yg biasa, goreng punya.

Suka masak nasi ayam as it is a complete meal. Tak payah dah nak fikir apa lauk pauk iringan ...

HAINANESE CHICKEN RICE
Source: Rasa Malaysia
Serves 4
Ingredients:

For the rice

3 cups uncooked washed rice
5 tbsp vegetable oil
4 cloves finely chopped garlic
4 finely chopped shallots
2 + 1/2 cups + 2 tbsp chicken broth
4-6 blades of pandan leave (screwpine leaves)
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
1 tbsp of the garlic and shallot oil
70g chicken fats
1+ 1/2 tsp salt, to taste

For the chicken

1 whole chicken, preferably free range organic chicken
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
5-6 stalks of scallion, washed
10 bowls chicken stock, adjust accordingly
4 blades of pandan leaves (screwpine leaves)
1 carrot, roughly chopped
2 + 1 tsp of salt
10 bowls of cold water
1 cucumber, peeled, halved and sliced diagonally

For the sauce

2 tbsp light soy sauce

2 tbsp chicken broth
3 tsp sesame oil
3 tsp garlic and shallot oil

For chicken rice chilli sauce

90g red chilies (you may add in some bird’s eye chili)
15g garlic
50g ginger
1 tsp salt
1 tsp sugar
50ml chicken broth
60ml lime juice, to taste

To garnish
Few sprigs of cilantro
Method:

For the chicken

1. Wash chicken, drain well, stuff ginger and scallion into the chicken’s cavity. Using 2 tsp of salt as scrub, rub the salt all over the chicken for smooth looking skin.
2. In a not too large stockpot which fits the chicken perfectly, boil the chicken stock (enough to cover the whole chicken) together with pandan leaves, carrot and salt.
3. Submerge the whole chicken, breast side down in the boiling water for 35-45 minutes depending on the size of the chicken. Lower the heat to gentle simmer immediately.
4. When chicken is cooked, remove chicken and plunge it into prepared cold water at once for 10 minutes. Keep the chicken broth** for later use.
5. Drain the chicken, discard ginger and scallion from the cavity and set it aside to cool before chopping it neatly into desired serving size.

For the rice

1. Heat oil in wok, fry chopped shallots and garlic till fragrant and golden in colour. Add rice and stir well. Transfer the rice mixture to rice cooker.
2. Once transferred, add chicken broth, pandan leaves, ginger, garlic and shallot oil, chicken fats and salt into rice mixture. Cook according to rice cooker’s manual instruction.

To prepare chicken rice

1. Line a serving plate with cucumber slices.
2. Arrange chicken pieces on top, pour in the prepared sauce before garnishing with cilantro.
3. Serve with chicken rice, side soup and chicken rice chili sauce.

**Any left over chicken broth can be served as side soup, garnish with cilantro or chopped scallions. I like my soup with fish balls. ;)

Cook’s Note:
Never let the Great-Wall-of-China-long list of ingredients and methods intimidate you. It’s really not as tough or scary as it seems + the ingredients can be easily attainable almost everywhere and importantly, your effort will be extremely well paid off after.


Comments

  1. Assalam Ain,
    kalau nasi ayam pasti wont go wrong kan..
    kalau nak beli outside food ..kalau tak masaklah..nasi ayam lah yang pasti tak ditolaknya..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…