Skip to main content

Fluffy Pancakes


Love this pancake recipe which I just tried out over the weekend recently ... before I forget where I got the recipe from, I better put it here ... 

If you compare dgn the source blog, mine doesn't look fluffy enough sbb I sesedap rasa menuang susu as per the recipe ... so my batter was a bit runny, xdpt la dia nak jd tebal sket & more fluffy like the source blog ;). Xpe la, I'll improve next time ... but for the time being I sangat-sangat happy dah sebab my kids & hubs just love it. They also said the pancakes were flavorful ... of course la, I guna pure vanilla essence ... mmg aromatic ... fantastic .. ehehe. Tak sia-sia I follow my instinct, dgn confident nya bancuh 2 adunan terus ... tamak yg berbaloi ... haha

Maaf, ku xberapa rajin nak translate ...

FLUFFY PANCAKES
Source: Chocolates & Chai

1 cup All-Purpose Flour, sifted
2 tsp Baking Powder
Pinch of Salt
2 tbsp White Sugar - I opt for 1/4 cup of honey
3/4 cup plus 2 tbsp Milk - don't put all, adjust accordingly 
1 Large Egg, beaten
2 tbsp Unsalted Butter, melted
1 tsp Pure Vanilla Extract
Canola Oil (or any other vegetable oil), for cooking

INSTRUCTIONS
PREP TIME 15 MINS, COOK TIME 15 MINS

Combine flour, sugar, salt, and baking powder into a bowl and mix well.

In a separate bowl, mix the egg, milk, vanilla, and melted butter together. Be careful not to use hot, melted butter, as that may end up cooking your eggs!

Pour the wet ingredient mixture into the dry ingredients and stir till mostly incorporated. The batter should be thick and a little lumpy, but without any visible streaks of flour. If it is too thick to work with, add a little milk. Be sure to not overwork the batter as this will result in tough, chewy pancakes. Set the batter aside for 5-10 minutes – just a little time to let the ingredients in your batter get to know each other. This is completely optional, if you can’t bear to wait 10 extra minutes, go ahead and start cooking – you’ll still get pretty fluffy pancakes.

Heat a heavy-bottomed, non-stick pan over a low-medium heat and coat it with oil. We’re cooking these on low-medium as opposed to medium/medium-high for the simple reason that these pancakes get SO fat that you run a good chance of burning them before they’re cooked through if you use too much heat. Use a 1/4 cup measure to scoop and drop the batter into the pan so that you get evenly-sized pancakes.


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…