Wednesday, October 27, 2010

Sotong Masak Halia


Menu lunch my family hujung minggu hari tu. Malas betul nak keluar gi pasar. Memandangkan dalam fridge ada sotong je maka lepas belek2 buku 50 aneka sotong tu rasa nak cuba resepi yg ni. Saja nak yg simple since Hafiy pon baru je nak baik demam, tekak dia sakit jadi kurang berselera nak makan. Sotong ni pun mmg favourite budak2 ni. Bila nampak je lauk ni, terus nak nasi. Resepi ni simple je..., pengguna halianya sedikit je, jadi I rasa kurang sesuai la nama resepi tuh... hahaha... memandai je eh. Sekali belek nampak cam sotong goreng kunyit, tapi tergoda lak nak cuba sebab ada penggunaan jintan putih tu. Sekali sekala mencari kelainan dalam masakan ... apa salahnya kan ^_^


Sotong Masak Halia
Sumber: Edisi Khas 50 Sotong

600g sotong
1 ulas bawang putih ~ hiris halus
4 ulas bawang merah ~ hiris halus
20g halia ~ hiris halus
5g serbuk kunyit
5g jintan putih
10g cili merah ~ dipotong
10g cili hijau ~ dipotong
10g daun bawang ~ dipotong
100ml air
Garam

Tumis bwg merah, bwg putih, jintan putih & halia hingga wangi
Masukkan sotong, serbuk kunyit & sedikit air
Biarkan sehingga masak & masukkan garam secukupnya
Setelah sotong masak, masukkan cili & daun bwg sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...