Wednesday, October 27, 2010

Puding Strawberry


Layan je la puding ni ye. Hati tgh panas ni mmg sedap makan yang sejuk2.Tengah sakit dada ni nak berkata-kata tingat kat anak bujang sulung tika & saat ini. Sabar je la banyak-banyak, boleh dia lupa jawab 1 page soalan exam BM Kefahaman. Bukan xtau, tapi mmg dia x ingat buat ... hai la anak, dah puas pesan ni tau, pagi tadi pesan, semlm pesan, last year pesan, tiap kali ujian pun dh ingatkn. Last few days pun camtu, boleh tertinggal jawap 1 soalan. Kalau salah jawap tu lain cerita... ni lupa nak buat. Tu yg dad dia sudah angin 1 badan ni ;) Kita sebagai ibu yg jadi pemerhati ni pon rasa x syok kan... xtau nak sebelah siapa. Mmg ni la masalah besar dia dr kinder lg, even semua2 class teacher dia ckp yg sama... xtau la apa yg dia khayalkan. Bila kita tanya, dia kata xde apa. I cuma boleh berdoa yg terbaik buat dia. Insya Allah. 

Ok la you all... sebelum I pulak naik angin, mai la kita belek resepi puding  yang I ambil dr Teratak DJ ni ye. Asalnya Puding Blueberry, tapi I tukar tang blueberry tu sbb nak menghabiskan stok strawberry filling ni sebelum expire.


Puding Blueberry
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan :
10 g serbuk agar-agar cap Tiga Ros
1/3 cawan jus / inti bluberi
3/4 cawan gula pasir (-/+)
4 sb susu pekat manis
1 cawan air (250 ml)
2 cawan susu segar (500 ml)
1 sb mentega
2 sb tepung kastard + 2 sb air (dibancuhkan)

Cara-cara :
Satukan air bersama gula dan serbuk agar-agar. Didihkan hingga larut.
Masukkan susu segar dan susu pekat. Kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi hingga kelihatan pekat.
Tuangkan ke dalam bekas besesuaian dan sejukkan terlebih dahulu.
Hiaskan dgn topping blueberry atau fresh blueberries. Sedia untuk dinikmati.

3 comments:

  1. sabo kak saboo.hehe..akak tuko ngan starwberi filing sedap gak ke?saya pun ada stok strawberi filing ni..takut lama karang dah masam..nanti cakap sedap ke dak ye..ngam ke tak ngam gandingan tu..sok sok saya nak buat gak..

    ReplyDelete
  2. sabo ain.. biasa la anak2 ni.. mcm2 pesen time preksa...

    mak aiiiihh.. meleleh2 toping stoberi tu..

    ReplyDelete
  3. izah:
    tq izah, mmg bawa2 bersabar ni ... hihi. tang strawberry tu ok je, sedap gak. anak2 akak makan puding tu laju jek, xde komplen pon. frankly speaking, akak mmg prefer blueberry lah over strawberry, ni pun 1st time beli strawberry filling tau sbb buat strawberry chiffon aritu. x suka la, sbb rasa strawberry filling tu cam ubat sket.. tingat kat ubat dulu2 masa kecik kalau demam tu biasa mkn. kalau fresh strawberry puree, mmg suka sgtt..

    K.Nor:
    a'a kak... macam2 kerenah anak2 ni. nak kena sabar la kan. haha... topping tu saje bagi leleh2 ... baru meleleh tengok ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...