Thursday, May 8, 2014

Butterscotch Chip Chocolate Muffin


Muffin ni I buat malam tadi for my kids breakfast pagi ni. Terpanggil nak buat bila kawan-kawan kat Telegram sibuk dok buat 2 3 hari ni. Resepi asal dari Nigella ni dikongsi kat myresepi, ramai yang dah cuba dan puas hati. Bahan-bahannya mudah je dan gerenti menjadi punya. I just gantikan coklat chip dgn butterscotch chip. Cuma ada sedikit kemusykilan dan xpuas hati lah, kenapa ada 3-4 biji muffin I yang menyenget kejadiannya ni ... mmm ... x mungkin dulang bakar ku senget.


COKLAT CHIP MUFFIN
Resepi: Nigella
Sumber: junjs11 MyResepi
Menghasilkan 15 biji muffin size M cup

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula - 160gm
150gm coklat cip - ganti dgn butterscotch chips
250ml susu segar
90ml minyak
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla


gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
gaul bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
letak dalam papercup, tabur coklat cip lagi jika suka. bakar selama 20min.

5 comments:

  1. Haaaa..macam senang..cik sar nk cuba la cuti wesak day nih.

    ReplyDelete
  2. Ada emergency kat kg u.. balik kg then el pulak...x sempat lagi buat.kelak akan ku tunjuk bila sudah buat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...