Ni aktiviti during chinese new year. Sungguh la seronok bila dapat menghasilkan cream puff dengan titik peluh sendiri. Thanks to the wonderful recipe & Umi Imah yg sudi berkongsi recipe ni. Btw, gambar ni deeda yg tolong snap (sori deeda, i cilok from u)
CREAM PUFF
(Sumber : Umi Imah)
Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung – diayak
¼ st garam
1 st gula 4 biji telur
Didihkan air dan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung yang diayak. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan. Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan.
Custard Filling
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard
Hangatkan susu dan gula atas api sederhana. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
Custard Filling
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard
Hangatkan susu dan gula atas api sederhana. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment