Skip to main content

Jemput Minum ...

Asyik entry makanan jer kan, pekata kita minum dulu!

Dapat idea masa gi bandung 2 bulan lepas, kat Pizza Hut dorang. Menu2 pizza hut dorang mmg meriah & menggoda. Air dia pon macam2 jenis, siap boleh tapau lagi. Tapi, don't ever ask for Air Bandung, mmg xde okeh ;) Kalau kat tempat kita ni, i rather eat Dominos... tengok pizza hut je, dah boleh putus selera beb. Ok lah... jom kita tengok minuman yg I dah buat ni, sedap tau layan hari panas2 gini.


Jus Tembikai Laici

Tembikai - dipotong
Air Laici dlm tin
Buah Laici
Air sejuk secukupnya

Blend bersama tembikai & air laici. Tambah air sejuk secukupnya. Semasa menghidang minuman masukkan buah laici.

** Air laici tu sukatannya agak2 ye, jgn hingga menghilangkan rasa tembikai pulak.

---------------------------------------------------------------------------

Minuman kesihatan ni pulak, i ternampak kat Jusco masa shopping beli buah2an & batang celery. Sukatannya pon agak2 aje lah ye sbb akak malu ler nak copy paste, maless nak layan org pandang2 kita. Saja buat utk buang toxin sekali sekala kan. Lagi pun btg celery yg beli tu ada banyak lagi.

Memula si bulu mata lentik tu excited je nengok mummy dia buat jus ni coz dia ingat jus karot susu, sekali dia rasa ada rasa celery daaa... terus tolak tepi. Then bila i bagi mr hubby minum, budak yg mulut bechok macam murai ni, angkat2 kening ngan i ... konon nak pekena dad dia la..
 
 
Jus ECC

1 biji Epal
1 1/2 batang celery
3 batang carrot
Air secukupnya

Blend semua & boleh lah diminum. Kalau nak manis, boleh tambah sket susu pekat manis.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…