Friday, June 25, 2010

Tahukah Anda: Keajaiban Tulang Sulbi

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Semua bahagian tubuh anak Adam akan dimamah tanah kecuali tulang sulbi yang daripadanya ia diciptakan dan daripadanya dia akan dibangkitkan." (Riwayat al-Nasa'i no 2077, Abu Daud no 4843, Ibn Majah no. 4266)

Daripada hadis diatas, 3 kesimpulan yang boleh dibuat:
1. Bermula kejadian manusia dr tulang sulbi.
2. Tulang sulbi begitu utuh & tidak akan hancur.
3. Manusia akan dibangkitkan semula pada hari kiamat drpd tulang sulbi.

Petikan dr Solusi Isu #19, Fizikr.Islam & Sains oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib
Teringat anak yg sulung pernah bertanya "Mummy... macamana ek nnt manusia yg dah hancur semua tu Allah hidupkan balik masa hari Kiamat?". Jawapan saya yg cetek ilmu ni: "Tak pasti la bang, itu semua kuasa Allah."

Semalam baca artikel dlm Solusi ada diterangkan bagaimana manusia dibangkitkan pada hari kiamat. Alhamdulillah... boleh la nak explain semula kat dia lepas ni. Saya kongsikan disini semoga ada manfaatnya.

Firman Allah s.w.t.bermaksud: "Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan (yg dahsyat). Dan bumi mengeluarkan bebanan yang berat (yg dikandung didlmnya). Dan manusia bertanya: "Mengapa bumi (menjadi begini)?" (Surah al-Zalzalah 99: 1-3)

Disebut di dalam kitab Syarah al-aqidah al-Tahawiyyah:
Apabila benih2 ini dikeluarkan ke permukaan bumi, Allah s.w.t akan menurunkan hujan dr. langit. Air hujan ini seumpama air mani lelaki lalu menumbuhkan bhgn2 hujung ekor itu (tulang sulbi @coccyx dlm istilah sains) sebagaimana pokok2 yg tumbuh dr tanah. Maka jasad2 manusia akan ditumbuhkan buat kali kedua drpd hujung ekor sepertimana ia telah tumbuh buat kali pertamanya di dalam rahim ibu.

Petikan dr Solusi Isu #19, Fizikr.Islam & Sains oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib

No comments:

Post a Comment

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...