Skip to main content

Tahukah Anda: Keajaiban Tulang Sulbi

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Semua bahagian tubuh anak Adam akan dimamah tanah kecuali tulang sulbi yang daripadanya ia diciptakan dan daripadanya dia akan dibangkitkan." (Riwayat al-Nasa'i no 2077, Abu Daud no 4843, Ibn Majah no. 4266)

Daripada hadis diatas, 3 kesimpulan yang boleh dibuat:
1. Bermula kejadian manusia dr tulang sulbi.
2. Tulang sulbi begitu utuh & tidak akan hancur.
3. Manusia akan dibangkitkan semula pada hari kiamat drpd tulang sulbi.

Petikan dr Solusi Isu #19, Fizikr.Islam & Sains oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib
Teringat anak yg sulung pernah bertanya "Mummy... macamana ek nnt manusia yg dah hancur semua tu Allah hidupkan balik masa hari Kiamat?". Jawapan saya yg cetek ilmu ni: "Tak pasti la bang, itu semua kuasa Allah."

Semalam baca artikel dlm Solusi ada diterangkan bagaimana manusia dibangkitkan pada hari kiamat. Alhamdulillah... boleh la nak explain semula kat dia lepas ni. Saya kongsikan disini semoga ada manfaatnya.

Firman Allah s.w.t.bermaksud: "Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan (yg dahsyat). Dan bumi mengeluarkan bebanan yang berat (yg dikandung didlmnya). Dan manusia bertanya: "Mengapa bumi (menjadi begini)?" (Surah al-Zalzalah 99: 1-3)

Disebut di dalam kitab Syarah al-aqidah al-Tahawiyyah:
Apabila benih2 ini dikeluarkan ke permukaan bumi, Allah s.w.t akan menurunkan hujan dr. langit. Air hujan ini seumpama air mani lelaki lalu menumbuhkan bhgn2 hujung ekor itu (tulang sulbi @coccyx dlm istilah sains) sebagaimana pokok2 yg tumbuh dr tanah. Maka jasad2 manusia akan ditumbuhkan buat kali kedua drpd hujung ekor sepertimana ia telah tumbuh buat kali pertamanya di dalam rahim ibu.

Petikan dr Solusi Isu #19, Fizikr.Islam & Sains oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…