Tuesday, August 10, 2010

Rich Oreo Choc Brownies



Lama x makan brownies. Jadi I baked ler brownies ni hari Ahad hari tu. Jumpa resepi ni kat blog AlongRoz. Very rich & yummy. Sekejap je licin 1 loyang. Mana taknya yg masing-masing siap bawa bekal gi school & office. Kalau x kerana nak puasa esok dah buat lagi dah ni. I saje guna oreo baru "Ice-cream flavour" tu. Wangi betul bau blueberry & choc masa bakar, tu yang buat budak2 2 orang tu x sabar2 nak makan. Since creamnya tu macam ada mint, bila makan brownies ni macam berangin je mulut ^_^, syok juga. Tapi memang sungguh yummy, chocolatey & minty! Verdict? Tengok je la warnanya yg gelap & teksturnya yg dense itu. Thank you ye Along for the wonderful recipe you shared!

RICH OREO CHOC BROWNIES ~ (Makes 8" sq)
(Source: AlongRoz)


INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter. Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth. Add in chocolate mixture & stir well. Fold in flour mixture until well mixed. Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min.


Hafiy yg happy nak gi school... sempat lagi dia bergaya, bab melaram no 1. Bayangkan je la, sikat rambut je pon kekadang sikit punya lama & teliti.

2 comments:

  1. ok kita nak copy (walau buatnya entah bila) sebab semua godak² je, senang! :)

    ReplyDelete
  2. KOG - copy je wat apa, buat taw. mmg mudah.. godak2je, tu la yg bestnya wat brownies. kalau suka mint, guna oreo yg baru tu. mmg best!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...