Tuesday, October 4, 2011

German Cookies


Syawal dah berlalu tapi kita baru nak tayang biskut raya ... hehe. Tahun lepas buat Biskut Denmark, tapi x sempat nak bergambar. Tahun ni buat biskut german pulak sebab terguda dgn sekut cik Ika dan Diana. Mmg world sungguh la nama-nama biskut zaman sekarang ni, kan. Apa pun biskut ni memang best ... melt in the mouth gitu & akan jadi super duper best kalau guna pure butter tau.

GERMAN COOKIES
Original Recipe: KAK RIMA Bisou A Toi
Source: Ika Kurmiaanmu

Ingredients
  • 125g butter
  • 40g icing sugar (sieved)>>Kita kurangkan sbb ada caster sugar
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour (I used Plain Flour)
Caster sugar n lil bit colouring>>yg ni utk hiasan ~ color ikut theme baju raya tahun ni ;-)

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.
6. Lepas keluar oven terus tabur dgn caster sugar kalau tak dia tak melekat, kita guna bhgn atas jerr :D



2 comments:

  1. Ainnnn sampai German ghaya taun ni yer |:)

    ReplyDelete
  2. haa ... chik mi, sampai cheq ingat xmau balik tau!

    ReplyDelete

Kerabu Maggi Siam

Kerabu maggi siam ni memang kegemaran ramai la kat rumah ni. Rasa dia yang lengkap masam, masin, manis dan pedas sikit memang cukup memb...