Skip to main content

Cozy House Restaurant, GE Mall


Dah lama mendengar kawan2 kata makanan kat sini sedap. Adik & cousin I pon berpendapat serupa. Bila ajak hubby mencuba, dia menunjukkan rupa kurang berminat atas sebab2 yg tertentu lah. Maka xde la I berani nak tanya lagi. Orang kata, Cozy Corner kat Ampang Park tu adik beradik la dgn Cozy House ni. Ooo ... kalau macam tu, dah penah la rasa, tapi itu pun 15 tahun yg lepas, x ingat dah .. bangunan KLCC pon baru je siap waktu tu.


Minggu lepas, I got the chance to be here. My cousin, si no-bak-ya tu ... agak kaya waktu tu .. so dia belanja (^__^), thank you ye kak mah. Lenkali belanja la lagi, dan lagi, dan lagi. Tapi to my surprise, the dishes x sesedap mana pon spt yg digembar gemburkan. So-so jer, x melekat kat hati ni. We had Sotong Butter, Ayam Masak Hijau and Sweet Sour Fillet. Takde mood nak snap gambar, sempat tangkap Sotong Butter ni je. Dengan harga yg ditawarkan tu, I rasa x padan la I nak ke mari lagi. Babai la cik Cozy, I'll never gonna step in here again, unless org belanja la kot. The treat we had kat D'Templer dulu jauh lebih sedap, sampai skrg pon boleh ingat .. walaupun harganya boleh tahan lah mahal ;P.

Comments

  1. akak try la Ana Ikan Bakar Petai. kat bangi. Sotong goreng tepung, n udang butter die besar n sedap. so far dah byk observe tmpat , kt sini mmg sedap n puas hati.. diorang ni tak kedekut.. skali bg selambak. sedap lak tu.

    ReplyDelete
  2. oo .. bangi seksyen berapa? mcm penah dengar. nnt try google lah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…