Resepi agar-agar yang diambil dari blog AlongRoz. Memang sedap! Cuma next time buat nak habiskan je 1 tin kacang merah tu, mesti lagi best. Pada I, lebih sesuai kalau dipanggil puding sebab tekstur dan rasanya lebih menyerupai puding.
AGAR-AGAR KACANG MERAH
1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair
1 tin Susu Cair
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
Sedikit Pewarna Merah Jambu
CARA2:
1. Rebus kacang sehingga empuk.
Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
2. Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
3. Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
Hidangkan sejuk.
Agar-agar ubat penyejuk tekak.. sedap jer.
ReplyDeleteSelamat menyambut hari raya buat ain sekeluarga
aslmkum ain.. selamat hari raya, maaf zahir n batin atas salah n silap disepanjang persahabatan kita
ReplyDeleteSalam syawal ain.....
ReplyDeleteHmmm kacang merah ada dlm fridge, tengoklah nanti dia boleh tukar jadi puding tak :)