Wednesday, August 15, 2012

Agar-agar Kacang Merah


Resepi agar-agar yang diambil dari blog AlongRoz. Memang sedap! Cuma next time buat nak habiskan je 1 tin kacang merah tu, mesti lagi best. Pada I, lebih sesuai kalau dipanggil puding sebab tekstur dan rasanya lebih menyerupai puding.

AGAR-AGAR KACANG MERAH
(Sumber: AlongRoz)

 BAHAN2:
1 cwn Kacang Merah
1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
240g Gula
1 tin Susu Cair
1 sb Tpg Jagung
1 heai Daun Pandan
 Sedikit Pewarna Merah Jambu


CARA2:
1. Rebus kacang sehingga empuk.
Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.

2. Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.

3. Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
Hidangkan sejuk.


3 comments:

  1. Agar-agar ubat penyejuk tekak.. sedap jer.
    Selamat menyambut hari raya buat ain sekeluarga

    ReplyDelete
  2. aslmkum ain.. selamat hari raya, maaf zahir n batin atas salah n silap disepanjang persahabatan kita

    ReplyDelete
  3. Salam syawal ain.....

    Hmmm kacang merah ada dlm fridge, tengoklah nanti dia boleh tukar jadi puding tak :)

    ReplyDelete

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...