Wednesday, November 27, 2013

Bamia Daging


Lauk yg I bawa last Thursday for lunch potluck with friends in office. Tak tau nak masak apa and while browsing through blog Yatiememories ternampak lauk ni. Tengok resepi, macam sedappp jer ... Thot of making Bamia Ayam jugak tapi Cik Sar kata nak masak ayam mayonis dia yg famous amos tu. I pun tukar la to daging sbb malas nak pergi market, guna daging korban yg mr hubby bawa balik from Segamat . 

Bila dah tukar ayam kepada daging, macam x sesuai pulak nak letak bendi. So I letak almond instead. Hajat hati nak letak jugak kismis juga, sebab dok imagine rasanya ala-ala kuzi ... tapi xde stock la pulak.

Bamia ni makan dengan nasi sedap, dengan roti pon sedap tau.

BAMIA DAGING 

1 ekor ayam [potong kecil] Daging - dipotong kecil
12 - 15 tangkai kacang bendi kecil Badam secukupnya, kalau ada kismis boleh letak
3 sudu besar serbuk rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar- saya tambah
2 inci kayu manis
3 ulas bawang putih *
3 labu bawang besar*
2 inci halia *(* kisar halus)
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan minyak utk menumis
1 tin susu cair
Garam dan sedikit gula 
 
Gorengkan kacang bendi sehingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, cili kisar, kulit kayu manis dan rempah kari sehingga wangi dan naik minyak.
Masukkan ayam daging, susu cair,tomato puree, sedikit gula dan garam. Kacau rata.
Bila telah naik minyak dan agak pekat masukkan kacang bendi badam. Gaul rata.
Bila dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Sedia untuk hidangkan.

Lauk-lauk lain yang kami ada hari tu ... mewah betul .. semua jemaah tersenyum gembira hari tu ... macam nak buat lagiiii jer ... hehe

Note: The two pictures below was taken by my jemaah that day ye. 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...