Skip to main content

Cheesekut


Jumaat datang lagi. Cepat betul masa berlalu, sekejap je kita dah masuk tahun baru ye. Ok la, ni my first entry untuk 2014 tapi dibuat Dec 2013 tau ;). Dessert ni saja I buat masa family abang ipar I datang cuti Krismas hari tu ... nak jamu my niece yang preggie. Of course sedap kan sebab ada cream cheese, dorang pun suka sangat. Tak sedar, sebekas boleh habis in one sitting ;) First time I tried cheesekut ni kat rumah my aunty, anak dia Alia yg buat and it reminds me of Kek Lapis Cheese Persona yang I pernah buat dulu. Sama je rasanya ... tapi yang ni ada rasa masin-masin sikit sebab biskut yg digunakan tu mmg jenis yg masin macam biskut Torch jenama Julie's tu.

 
CHEESEKUT

1 paket biskut Deluxe Crackers
Sedikit fresh milk
3-4 sudu susu pekat manis ikut suka
250gm cream cheese 
Sedikit lemon juice

Biskut oreo tanpa cream/nestum - blend halus untuk ditabur

  1. Pukul cream cheese guna mixer sehingga kembang (jadi lembut & warna bertukar cerah sikit). Kalau takde mixer, guna blender pun boleh.
  2. Masukkan 3-4 sudu susu pekat manis. Tuang sikit-sikit. Rasa dulu, kalau kurang manis baru tambah lagi. Masukkan sedikit perahan lemon. Gaul sebati dan tambah sikit fresh milk anggaran 2-3 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan terlalu cair sebab nanti kek jadik lembik susah nak potong dan jangan terlalu pekat sangat nanti susah nak disapu.
  3. Ambil sekeping biskut dan celup dalam fresh milk, bukannya rendam tau. Dah celup tu terus susun dalam bekas.
  4. Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Tak payah tebal sangat, nanti rasanya akan jadi terlalu masin. Cukup sekadar menutupi. Taburkan sedikit serbuk oreo, berselang satu lapisan (in e.g. lapisan 1 dan 3).
  5. Then lapis lagi biskut2 yang dah dicelup atasnya plak. Ulang lagi sampai habis bancuhan cream cheese tadi.
  6. Atas sekali mesti lapisan cream cheese dan taburkan serbuk oreo. Simpan dalam peti ais. Biarkan dalam peti ais sehingga keras sikit supaya senang dipotong. 

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…