Skip to main content

Nutella Cheesecake



Cheesecake ni dah lama buat, Oct 2015 lagi ... ehehe ... terliur tengok kek ni kat IG, terus la godek sebiji. Mulanya lepas dah google resepi rasa nak try Nigella lawson punya, tapi sebab rasa nak makan yg baked I pon chose the recipe dari RasaMalaysia.

Nutella Cheesecake Bars Recipe 
RasaMalaysia

2 cups Oreo crumbs
1/4 cup unsalted butter, melted
16 ounces cream cheese, at room temperature
2 eggs, at room temperature
1/2 cup granulated sugar
1/4 cup + 1 tablespoon heavy cream
1 vanilla bean, halved and seeds scraped (or 1 tsp vanilla extract)
1/3 cup Nutella



Preheat oven to 325F (170C). Butter an 8×8 baking dish and line with parchment paper, making sure that the parchment is well pressed in the corners. Set aside.

In a food processor, pulse Oreos until they become crumbs. Add in melted butter and pulse until moistened. Press Oreo mixture evenly into the bottom of your baking dish. Bake crust until set, about 12 minutes. Set aside to cool.

Clean out the food processor. Add cream cheese, eggs, sugar, ¼ cup heavy cream, and vanilla. Pulse until smooth. Put 2/3 of the cream cheese mixture in a bowl and set aside.

Add Nutella and 1 tablespoon of heavy cream to the remaining 1/3 cream cheese mixture in the processor. Pulse until smooth.

To assemble, spread the plain cheesecake mixture over the cooled Oreo crust, being careful of the crust. Then pour the Nutella cheesecake layer on top of the plain cheesecake layer and spread evenly.

Bake on the center rack of the oven for about 35 minutes, or until the center jiggles slightly. Remove from the oven and cool completely on a cooling rack. Refrigerate for at least 3 hours.

When ready to serve, lift the bars out of the pan by lifting up the parchment paper (it should release easily). Cut into 16 squares and serve.


Cook’s Note:
Put the Nutella cheesecake mixture into a piping bag, then pipe on top of the plain cheesecake layer, to get more even layer than spreading.

* I didn't do it like that .. saja nak bagi dia spread freely ... naturally ... ehehehe ...

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…