Skip to main content

Bibimbap


Ini la dia bibimbap yang I masak last Saturday. Semenjak dua menjak ni hasil masakan ku posing dalam tupperware bertingkat-tingkat ni je la sebab lepas masak je terus menderas ke Seremban jumpa hero kecik ;)


Apa yang special tentang resepi bibimbap Seonkyung ni ialah sos Gochujangnya. Kebiasaannya yang org buat is letak je pes gochujang yang ready-made atas bibimbap bila nak makan. Seonkyung dah improvised pes ni jadi sos yang lagi sedap untuk bibimbap. 


Memasak bibimbap ni tak susah pon, cuma renyah je sikit nak prepare sebab banyak kerja potong memotong sayur besar batang mancis ;). Macam nasi kerabu, banyak penggunaan sayur-mayur dalam masakan ni. In fact masakan korea yang lain pon memang kebanyakannya meriah dgn pelbagai sayur-sayuran. Kita boleh buat the simplest ... dengan only 1-2 sayur dan telur je tapi pada I, bibimbap yang sedap dan menarik kena lah ada pelbagai sayur of different colours ... baru lah lagi selera nak makan. Lagi pun this way I can get Haziq to eat sayur mayur. Kalau makanan Korea, kemain makan lagi segala sayur-sayur ni. 


Sos Gochujang:

1 ulas Bawang putih
3 Tbs Epal Fuji - dadu kasar
3 Tbs Bawang Holland - mayang kasar
½ Tbs. kicap
2 Tbs. Gochujang
1 Tbs. Jus Lemon
1 Tbs. Mirin(Seasoned rice wine)
1 Tbs. Gula
1 Tbs. Minyak bijan
Secubit serbuk lada hitam

Satukan kesemua bahan-bahan ke dalam blender/food processor. Blend sehingga halus. Simpan di dalam fridge sementara menunggu masa menghidang


Untuk perapan daging (atau apa-apa protein pilihan):

1 lb. daging - potong kecil-kecil memanjang
2 Tbs. Kicap
1 Tbs. Mirin, seasoned rice wine
1 Tbs. Minyak Bijan
2 Tbs. Gula
Black pepper

Satukan kesemua bahan-bahan ke dalam bekas. Gaul sebati dgn daging. Ketepikan.

Untuk sayur-sayuran:

Minyak bijan
Garam
1 batang Zucchini - potong memanjang seperti mancis
3 batang Carrot - potong memanjang seperti mancis
1 paket cendawan shitake - hiris nipis
1 biji capsicum - potong memanjang seperti mancis
  1. Panaskan kuali menggunakan api sederhana panas. Urutannya ialah kita akan memasak sayur yang berwarna cerah dulu so warna pada sayur tu tak akan memberi kesan pada sayur-sayuran yg dimasak selepasnya. 
  2. Masukkan sedikit minyak, gorengkan zucchini. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  3. Masukkan sedikit minyak, gorengkan capsicum. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  4. Masukkan sedikit minyak, gorengkan carrot. Tambah sedikit garam. Goreng sebentar hingga layu sedikit dan keluarkan.
  5. Masukkan sedikit minyak, gorengkan cendawan. Tambah sedikit garam dan black pepper. Goreng sebentar hingga layu dan keluarkan.
  6. Akhir sekali, goreng daging yang diperap tadi dengan sedikit minyak. Masak hingga kering airnya.

Optional:

1 cawan Korean mung bean sprouts / soy bean sprouts side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan Korean spinach side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan Korean radish side dish / Korean cucumber side dish (For the recipe CLICK HERE)
1 cawan chopped kimchi (For the recipe CLICK HERE)



Lepas dah siap semua, boleh lah mula menghidang. Letakkan nasi ke dalam mangkuk, ratakan. Susun sayur-sayur tadi disekeliling mangkuk, tinggal bahagian tengah untuk daging. Letak telur goreng mata (kuning masih cair, baru best). renjis sedikit minyak bijan dan taburkan bijan ke atasnya. Akhir sekali, tuangkan sos gochujang.

Part paling best dah tentu la time makan ;) - Tuang sos gochujang atas bibimbap dan gaulkan kesemua bahan-bahan termasuk telur goreng mata. Hasilnya will be seperti gambar di atas. Apa lagi ... ngap lah .. haha ..


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…