Sabtu baru-baru ni, buntu mula-mula tak tahu apa nak masak. Hati terpaut pulak bila teringat resepi bubur lemak kak fida ni yang I jumpa while blog walking a few weeks back. Lagi pun bila dah ada periuk noxxa, masak bubur tersangat la mudahnya. 15min dah cukup untuk nasi bertukar jadi bubur ;)
Sekali sekala kita buat bubur for lunch, excited pulak my 3 heroes nak makan. I buat lauk-lauk sampingan untuk makan dengan bubur tu >> telur masin, ikan pekasam goreng dan kerabu mangga bunga kantan. Memang terangkat la selera masing-masing sampai tak sedar makan menambah-nambah 3 mangkuk sorang-sorang ... haha. Hilang penat memasak bila tengok anak-anak dan hubby berselera makan.
Jom semak resepi bubur yang sedap ni. I olah sedikit cara masak bubur ni sebab guna periuk noxxa. Bubur ni xsempat nak posing kat rumah, kita posingkan time berkelah dengan Hafiy ;). Warna bubur I ni gelap sebab bawang goreng.
BUBUR LEMAK UDANG
Sumber: Kak Fida MyResepi
Bahan-bahan ( 1 famili ):
2 cwn beras
2 1/2 liter air
1/2 kilo udang - kupas kulit dan bersihkan
1 cwn santan
6-10 ulas bawang kecil *
3 ulas bawang putih *
1 hiris halia *
2 batang serai - dititik
minyak utk menumis
daun sup, daun bawang dan bawang goreng utk tabur - I tambah daun ketumbar
garam secukup rasa
sedikit lada putih serbuk
- Masukkan beras yang telah dicuci bersih dan air ke dalam periuk noxxa. High presure 15 minit.
- Kisar bahan2 *
- Dalam periuk yg berasingan, panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai hingga wangi.
- Masukkan udang dan gaul rata. Masukkan juga santan dan sedikit air lagi. Masak hingga mendidih.
- Apabila bubur sudah masak, release kan wap dengan memutar tombol kepada STEAM.
- Tekan mode memasak kepada fungsi Stir-Fry.
- Tuang campuran santan dan udang ke dlm bubur nasi dan tambah garam dan lada putih serbuk secukup rasa,gaul hingga rata dan sebati dan masak hingga mendidih sekali lagi.
- Taburkan bawang goreng, daun ketumbar & daun sup, gaul sebati ke dalam bubur & tekan OFF.
- Hidangkan bubur dan tabur dgn bahan2 taburan.
No comments:
Post a Comment