Friday, May 21, 2010

Chocolate Brownies Trifle



Ada citer disebalik trifle ni. Aritu mmg dah nampak kat blog Hana, tapi ingat nak peram dulu coz mcm malasss nak wat part kek tu. Sekali tu i ronda2 blog my friend, Ms 3AS, terliur tengok her simple quick n easy brownies. Rasa nak makan... terus la buat. But to my surprise... it didn't turn out exactly like her which looks moist, mine >> dry ler pulak. Rasanya sedap dah... tak tau la silap tang mana, i telek balik resepi & even check kat allrecipes.com xde bhn yg missing pon. Mungkinkah sbb saiz loyang? I guna loyang besar sgt ke? Penah wat brownies before, ok je. Then i terus tingat kat trifle Hana ni... idea yg dia dpt from TopsyTurvyMum ;) Tu la... ada hikmah juga kan... kalau x krn brownies tu tah biler la turn i godek trifle ni.

LAPISAN PERTAMA
QUICK N EASY BROWNIES (allrecipes.com)@ mana2 kek coklat - i buat brownies, hana buat kek

Ingredients:
2 cups white sugar
1 cup butter
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon vanilla extract
4 eggs
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup walnut halves

Directions:
1.Melt the butter or margarine and mix all ingredients in the order given.
2.Bake at 350 degrees F for 20 to 30 minutes in a 9 x 13 inch greased pan.



LAPISAN KEDUA - i buat 11/2 adunan resepi atas, kes tamak ler ni. So, utk 1 1/2 adunan atas tu, mmg just nice la portionnya dgn lapisan ke 2 ni, x tebal & nipis sangat.
Source : TTM

2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula castor
21/2 cawan susu segar
200g dark chocolate

Campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
Tuang susu perlahan2 sambil kacau.
Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
Masukkan dark chocolate, kacau sampai larut dan sebati.
Tuang ke atas kek dan sejukkan lebih kurang 15min.



LAPISAN KETIGA - buatlah! hehe... lagi heaven & menambahkan kolestrol.baru sesuai dgn namanya trifle. apa2 pon atas selera masing2. tapi... buat la eh, lagi sodap tau... gerenti menjilat sudu... nyum, nyumm. 
Source: TTM

250g cream cheese
1/4 cawan gula
150ml thickened cream - aku gune whipping cream
1 sk parutan kulit lemon@oren - nih aku tambah

Pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.
Masukkan thickened cream dan parutan lemon@oren.Pukul hingga sebati.
Tuang atas lapisan kedua tadi. Sejukkan 4-6 jam dlm peti ais.
Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts, stoberi dan parutan chocolate.

4 comments:

  1. kak ainnnnnnn...tak nak antar kat avenue ampang sikit ke??hehhee...sungguh menggiurkan...nyum nyummm

    ReplyDelete
  2. ala la... isk, cemana i boleh lupa kat phira ni..., tu la, lama x chatting, kan. act fri tu i mc, boleh je kalau nk g hulur ;) insya allah... ada rezeki, next pulak, okeh!

    ReplyDelete
  3. Uish..terliur nampak trifle tu..:-)

    ReplyDelete
  4. alamak zura, dah terliur kan org preggie la pulak i ni. If dekat, i dah hulur...
    serious, mmg sedap esp to the choc lovers ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...