Friday, May 21, 2010

Syabsukka


Yezzzaaa... our breakfast this morning. Menu semlm yg dipostpone ke hari ni coz ada sesuatu yg berlaku & i fobia kat dapur gas semlm.. x sempat nak citer skrg, nnt la bila i free sket. Anyway MaDiHaA dah goda i dgn resepi ni, actually jumpa lama dah resepi ni & peram dulu n nampak kat KOG last week. Tapi bila tgk boleh jd menu bfast, laju je la ahkaakk... menu2 bfast, mmg x peram lama slalu nya sbb nk goda anak2 amik bfast :idea: Muka sgt happy n excited je 2 ninja tu masuk dapur pagi ni... esp itu Shimimaro lah!



SYABSYUKKA
Nak senang panggil je daging arab.
Sumber : http://kucingorengemok.blogspot.com/Lee Lin (kucingorengemok)

Masaknya:
2 paket daging cincang
2 biji bawang bombay - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
lada sulah yang banyak [sampai kau tak percaya kau letak banyak tu, baru berhenti curah]
- heheh, saya guna 1/2 botol, rasanya dalam 25g - rajin ke pulak nak timbang lada sulah?
minyak sapi
kacang pis
tomato - i opt with tomato paste
telur
hiasan- bawang goreng dan daun saderi

1- Perap daging, bawang dan lada sulah sekurang²nya 1-2 jam. (MaDiHaA perap semalaman dlm peti ais rak tengah)
2- Panaskan minyak sapi dan [kutip bawang besar dalam daging tadi dan] tumis bawang, kemudian masukkan daging. Kacau² hingga 3/4 masak. Jangan lupa letak garam.
3- Toskan ala kadar, pindahkan ke bekas pyrex (loyang pun boleh).
4- Buat lubang dan pecahkan telur ke dalamnya.
5- Susun tomato dan tabur kacang pis.
6- Bakar hingga telur masak. Tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.
7- Sedap hidangkan panas², makan dengan roti atau nasi putih.

2 comments:

  1. banyakknye lada sulahhh..kalo sikit2 xsedap ke?
    mau gastrik i makan ni nnt..

    ReplyDelete
  2. deeda, i x ikut, x letak byk pon. sikit je. but i suggest u letak sket serbuk kari & black pepper baru lagi kick.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...