Akhirnya lepas gak kempunan nak makan lauk sotong ni untuk lunch semalam. Dah lama merancang dr dapur MaDiHaA sampai la K.Ayu S'pore. Nak wat cemana, over the weekend je la kalau nak pulun masak pon. Hari2 biasa ni x sempat, kita grab je apa yg mudah. Kat rumah ni kalau nak try resepi2 sotong memang laju je, sebab 3 hero tu mmg hantu sotong. Apa-apa pon, resepi ni memang oriental lah. Harus dibuat lagi & lagi & lagi ... ^_^. Kita ikut sebiji cam resepi ni cuma tambah sket perahan jus limau & omit cili hijau tu.
SOTONG ORIENTAL
Sumber: Aliza Mansur
500 gm sotong ~ bersihkan & potong then dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
sedikit perahan jus limau nipis (Ain tambah)
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan
salam ain,
ReplyDeletewah dah buat sotong oriental tu ya..
sedap nampak yang ain punya tu..
nak mintak mesti dah habis kan..akak jilat tapak tangan aje ler..hehe