Tuesday, July 20, 2010

Kopi Cham


Air ni digandingkan dengan telur goyang kat bawah tu mmg best lah... Wahhh! rasa macam duduk kat kopitiam ;) Resepi ni ilham rasa dr sessi menge-teh & mengopi kat kopitiam ler ^_^. Utk those yg addicted to both coffee & tea like me. Resepi ni agak2 je ikut sedap tekak masing2. Cara I seperti di bawah:

KOPI CHAM - menghasilkan lebih kurang 3 cawan seperti saiz di atas

2 uncang kopi - I suka guna cap Tupai Sin Sing, sometimes Aik Cheong / 434
2 sudu besar serbuk teh
3 cawan air panas
>< 4 sudu besar susu pekat manis

Campur kesemua bahan2 di atas ke dalam periuk. Masak atas api hingga mendidih. Tapiskan air ke dalam teko & campurkan susu pekat manis. Sesuaikan rasa & hidang.

p/s Masa minum hubby bagi teka teki kat anak2 pasal nama air ni. Cuba teka, patutnya nama air ni apa? Dia campuran kopi dgn teh tau! Puas la budak berdua tu meneka... tapi x tersebut pulak diorang nama yg satu tu; k*t*h  ^_^ Err... mmg bahaya kalau kopitiam pakai nama tu kan... Mamak,nak k***h satu! masya allah..mau merah padam muka time order tu ...

6 comments:

  1. hahaha... air "teko" adalah lebih sopan!

    ReplyDelete
  2. kih kih kih....ain air k**** satu!!! bayangkan.....

    makcik lebih teruja tengok cawan tu.....eiiii nak pi cari la..nostalgia kedai kopi ah kow/pak abu ni

    ReplyDelete
  3. KOG - xmo la, nnt brader tu htr air 1 teko ... kembung k**** pulakk... naya

    McK - haha... x rela.. lalu ke nk minum ;) jgn xtau, beli nescafe ipoh white coffee kat c4 dulu semata2 nk dptkan cwn ni. I beli 3 bungkus skali u... pastu nk cukupkan 4 sbb meja kopitiam I tu 4 bangku, promosi dh habis pulak. frust.

    ReplyDelete
  4. Salam kunjung balas Dik Ain...or maybe Akak...anyway....I dah update the resepi for sharing...tapi kena pandai2 adjust air lah Dik...sebab semalam masa buat main agak2 sukatan air..dan adunan tak terlalu lembik..cantik pulak jadinya..so pandai2 lah ya!TQ for asking ya!

    ReplyDelete
  5. ahakssss!!! lebih haru kalo bebudak ni order sekuat ati kat kedai makan....LOL!

    ReplyDelete
  6. Watierman - thanks watie. kita pon x pasti kakak ke adik ye ;)

    Yat - oh nooo.... akak nyorok bawah meja la jwpnya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...