Di bulan ramadhan ni, berbuka memang kat rumah mak je sebab anakanda I yg berdua tu kata tak meriah berbuka berempat je kat rumah. Kalau kat rumah mak, ramai ada sbb ada 2 adik yg masih single & 1 famili adik dgn 3 org anaknya yg lebih kurang sebaya my 2 sons yg mmg berbuka kat rumah mak. Jadi biasanya main menu mak dah masak.
Nasi Goreng Ayam ni pernah nampak K.Nor buat, mmg dlm waiting list. Jadi pilihan utk berbuka 2nd day for the kids, senang & cepat.. menu 2 in 1. Resepi copy dr K.Nor yg menurut katanya ambik dr Ika. Terima kasih ye semua ;) termasuk penyumbang resepi asal. Kalau tengok diorang punya lebih menyelerekan. Tapi I buat memang express je, hajat hati memang nak buat kerabu epal ke tapi x sempat dah. Daun ketumbar pon xdan nak beli.
NASI GORENG AYAM
(Sumber Ika)
* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*
* Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam
serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu
Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair
Cara-Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad. Dan sup.
No comments:
Post a Comment