Wednesday, September 8, 2010

Biskut Cipnut Nestum


Orang lain dah balik beraya, kita baru nak tayang cookies raya ... ^_^. Actually buatnya 2 minggu lepas, masa balik berbuka kat kg hari tu tapi x sempat nak share kat sini. Cookies ni memang without fail setiap kali raya I buat sejak 5 - 6 tahun yg lepas. Jumpa dlm majalah, x ingat apa. Sambutan hangat u, ramai peminatnya di kalangan keluarga besarku. Ni pun hari tu buat 5 adunan. Yang syoknya buat kat kampung, ramai helper ;) Buat beramai-ramai tu, xde la terasa sangat kepenatannya. Lepas dah dibhg2kan, dapat la masing2 sorang 1 balang. Tu pun ada yg report, dorang punya dah habis licin pon x sampai seminggu.

BISKUT CIPNUT NESTUM
(Sumber: Nestle)

Bahan A:
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
1/2 camca teh serbuk penaik
1/2 camca teh soda
1/4 cawan teh garam

1 cawan Nestum
1 cawan cip coklat
1 cawan cincangan kacang - I letak almond slice
150g mentega
150g gula kastor - kurangkan or opt to brown sugar, sbb agak manis
1 biji telur
1 camca teh esen vanila

Ayak bahan A; masukkan Nestum, cip coklat & kacang. Ketepikan.
Krim mentega & gula hingga ringan & kembang. Masukkan telur & esen vanila.
Campur bahan A & gaul sehingga menjadi doh.
Ambil 1 camca teh penuh adunan & letak di atas tin pembakar yang telah disapukan dgn sedikit butter. Jarakkan untuk doh mengembang.
Bakar dlm ketuhar pd suhu 175C selama 10 - 15 minit @ hingga kekuningan.

** 1 adunan menghasilkan anggaran 5 dozen @ 60 keping.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...