Wednesday, September 8, 2010

Biskut Cipnut Nestum


Orang lain dah balik beraya, kita baru nak tayang cookies raya ... ^_^. Actually buatnya 2 minggu lepas, masa balik berbuka kat kg hari tu tapi x sempat nak share kat sini. Cookies ni memang without fail setiap kali raya I buat sejak 5 - 6 tahun yg lepas. Jumpa dlm majalah, x ingat apa. Sambutan hangat u, ramai peminatnya di kalangan keluarga besarku. Ni pun hari tu buat 5 adunan. Yang syoknya buat kat kampung, ramai helper ;) Buat beramai-ramai tu, xde la terasa sangat kepenatannya. Lepas dah dibhg2kan, dapat la masing2 sorang 1 balang. Tu pun ada yg report, dorang punya dah habis licin pon x sampai seminggu.

BISKUT CIPNUT NESTUM
(Sumber: Nestle)

Bahan A:
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
1/2 camca teh serbuk penaik
1/2 camca teh soda
1/4 cawan teh garam

1 cawan Nestum
1 cawan cip coklat
1 cawan cincangan kacang - I letak almond slice
150g mentega
150g gula kastor - kurangkan or opt to brown sugar, sbb agak manis
1 biji telur
1 camca teh esen vanila

Ayak bahan A; masukkan Nestum, cip coklat & kacang. Ketepikan.
Krim mentega & gula hingga ringan & kembang. Masukkan telur & esen vanila.
Campur bahan A & gaul sehingga menjadi doh.
Ambil 1 camca teh penuh adunan & letak di atas tin pembakar yang telah disapukan dgn sedikit butter. Jarakkan untuk doh mengembang.
Bakar dlm ketuhar pd suhu 175C selama 10 - 15 minit @ hingga kekuningan.

** 1 adunan menghasilkan anggaran 5 dozen @ 60 keping.

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...