Wednesday, September 8, 2010

Biskut Mazola


Selain choc chips cookies, kami buat biskut mazola, resepi turun temurun keluarga kami. Yang ni, my auntie yg bancuh sbb I sibuk menggentel buah rotan ;) Maaf la, x sempat nak convert sukatan ni, tapi kalau x silap 1 kati ni = 600g. Syoohhh... ada plak ladybird sesat kat sini ^_^

BISKUT MAZOLA
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

1 kati / 600g tepung gandum
1 kati / 600g kacang tanah ~ sangai, buang kulit & ditumbuk @ mesin
3 1/2 cawan gula halus ~ 2 3/4 cawan jer
1 botol minyak mazola ~ lebih kurang 1 liter
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

Ayak tepung dengan baking powder. Masukkan kacang tanah yg dah dimesin @ ditumbuk. Gaulkan dengan minyak mazola (** minyak ni x perlu dituang kesemuanya, cukup sekadar boleh dibentuk doh yang tidak berderai & boleh diterap), esen vanila & gula halus. Canai & terap. Sapukan sedikit kuning telur & bakar.
  

No comments:

Post a Comment

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...