Wednesday, September 15, 2010

Biskut Dahlia @ Samperit


Terasa nak mengukis plak raya di Kota Bharu tahun ni, sebabnya.. dah ada oven baru, biskut dahlia ni la terpilih untuk sessi pecah dara oven kakak iparku ini ^_^ Anak sulung dia excited nak baking, tu yang beli oven tu. Since anak bongsu dia si Ira tu minat sangat dgn biskut dahlia @ samperit, kami pun menyamprit la di hari raya ke3. Dah selesai... si kakak mengeluh la sakit tangan buat kuih ni. Haa... baru dia tahu kan, tapi dorang cukup puas hati la makan biskut dahlia resepi dr Norazie RNet ni, melt in the mouth gitu ;). Tapi alahai... gambar kabur sket, guna camera phone je kes camera I tertinggal pulak kat KL, frust betul.

Actually dah lama I simpan resepi ni, tapi x pernah cuba sbb mmg ada dah resepi samperit yg biasa dibuat. Bila nampak CMG buat tu baru la teringat nak mencuba sendiri.

BISKUT DAHLIA @ SAMPERIT
(Sumber: Norazie RNet)

300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

1 comment:

  1. Salam kak ain sedapnyerrr beskut dahlia! kita plan nak buat sampai skrg tak buat2, tp nak buat jugak dah terasa kecairan dlm mulut bila masuk kat mulut :D.. cantek sekut akak! dulu kita pernah buat itu pun sikit jer jari sakit dah malas nak sambung balik buat tenyeh2 jerr :D, mekaseh jugak tuk doanyer :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...