Saturday, September 4, 2010

Roti Jala & Kari Ayam Kampung


Lagi menu berbuka Merdeka Day ;) Sehari sebelumnya mak masak kari ayam kampung & masih banyak berbaki. Tu yang terus buat roti jala ni di hari merdeka. I adik beradik memang suka makan roti jala tapi sejak berkahwin, x berapa nak rajin buat sebab my hubby tu eksyenn.. x makan roti jala kecuali kelate mari, yg I buat ni sikit pon dia x jamah. Tengok sambil cebek2 mulut dia... eii... rasa nak ikat muncung dia tu. Dok ejek2 I.. dia kata roti jala org kelantan halus sgt buatan dia, tu yang x boleh terima yg I buat tu. Memang betul pun, halus sungguh dorang menjala.. i respect la... mmg x mampu la I capai tahap tu. Kalau I menjala style org lain yang pakai botol mayonis tu, lagi la dia x berkenan rasanya. Buat plak colour selain kuning tu. Gerenti kena kutuk punya. Itulah sbbnya kalau x betul2 rasa nak makan, I malas nak buat. Kecewa rasa bila dia x pandang pon...  Jadi bila makan ni.. malas la nak offer dia, wat sakit hati je... hihi. Hari tu, nampak K.Nor buat guna resepi K.Ummi. So I copy juga. Memang best resepi K.Ummi nih... nampaknya will stick to this one lah!


ROTI JALA
Source: K.Ummi Kuantan

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning
 
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2

Minuman pulak... Air Soya Cincau...! ^_^

1 comment:

  1. kak, kalu org kelantan roti jala derang halus sebab diaorg pakai acuan jala yg satu muncung.sebab tuh nampak halus..tp rasa mana2 negeri pon roti jala nie sama jer..

    basic dia tepung gandum,air @ santan, telur n ect..pusing2 pom mcm tuh jugak rasa dia. kalau akak nak wat cam org kelantan nyer roti jala akak boleh beli acuan dia, tembaga kalu x silap..bentuk kon...lubang dia pon kecik ajer..

    kat youtube ada video dia.akak try search roti jala.ada tunjuk kat situ..kat kelantan pon banyak jual acuan dia nih...

    kita pon suka resepi ummi ni kan.senang nak sukat n senang nak ingat...hihihi..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...