Friday, September 3, 2010

Sosej Berkicap


Lauk berbuka for the kids di hari kemerdekaan ke 53.Sempat snap dr bekas utk tapau jer... dlm keta nk ke rumah mak ni tau, sabar je la... hihi. Inspirasi dr blog Ayu SG. Thank you dear ;) & the recipe owner too.

SOSEJ BERKICAP
(Source: Aziemas@myreseipi.com)

Bahan2 untuk 3 orang:-
10 ketul sosej - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
3 bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 sudu teh serbuk kari
4 sudu makan kicap -(Ayu campur kicap masin + kicap manis)
1/2 batang lobak merah - dpotong pnjg
Sedikit air
garam
Minyak utk menumis

Method:-
Panaskan minyak - tumis bawang merah & putih hingga kekuningan
Masukkan cili merah dan lobak merah - gaul
Masukkan serbuk kari - kacau rata
Tuangkan kicap & sedikit air
Masukkan sosej seketika, perasakn dgn garam
Boleh diangkat & terus dihidang


Dan ini lauk untuk org dewasa pulak ... ni jer balance yg sempat snap>>> Ikan Goreng Dalam Sos Limau Purut, resepi yg famous dr dapur K.Nor. Kali ni I guna ikan dory. Resepi boleh tengok sini ye.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...