Friday, September 3, 2010

Kasturi Lebaran


Tak lama je lagi kita nak menyambut lebaran kan. Dalam keseronokannya tu sedih juga nak meninggalkan ramadhan. Anak2 kat rumah ni dah tak sabar2 nak beraya. Tadi, dlm keta on the way balik rumah dr rumah mak Hafiy tanya I.

" Mummy.. lagi 7 days kan kita nak puasa? Tapi kawan Hafiy kata 6 days je lagi."
Siap tunjuk 10 jari kat I how to count, tutup 3 jari tinggal 7. I pun explain pjg lebar kat dia ...
"Dik, kawan adik betul, tapi adik pun betul gak. Tak sure lagi puasa tahun ni 29 ke, 30 hari... etc..."
"Oooo... so, kalau kita puasa 29 days je, raya pun 29 days jugak ke? Budak2 x boleh raya lama ke?"
Hahaha... budak ni, ada je yg dia nak query... macam x puas hati plak dia kalau I kata boleh raya 29 hari je.

Ok la, meh nak bagi idea minuman nak jamu tetamu dikala lebaran ;) Hari tu dok belek2 buku resepi tulisan tangan I la nak short list kuih raya yg nak dibuat la konon. Sekali selak punya selak terjumpa sehelai kertas I jot down resepi dr Majalah Rasa Oct 06 terselit kat 1 of the pages. Belek resepi tu, terbekenan pulak resepi air yg ni sbb ternampak antara bhn yg digunakan tu Sprite. Sesuai pulak ngan tema nak sambut lebaran kan. Terus rasa nak cuba sbb nak clear kan Sprite yg rasa2nya dh dekat 1 bln lebih dok dlm fridge. Tak beli pon, tp masa makan Domino's b4 puasa hari tu, set tu skali ngan Sprite ni. Hubby & I mmg x suka air2 bergas ni.. tu yg x laku. Luak pon sbb 2 anak bujang tu je yg minum. Eh, enuff me membebel la.. so here goes the recipe kalau nak cuba...

KASTURI LEBARAN
(Sumber: Rasa Oct 06)

2 sudu makan jus limau kasturi
10gm gula
150ml  jus Sprite
Sedikit ais kiub

Campur kesemua bhn di atas. Sedia untuk diminum.


Jemput minum!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...