Skip to main content

♥ Chocolate Bottom Banana Square

Tak sempat nak celoteh panjang.. tergoda tgk sana sini, kita pon buat juga la hari khamis baru2 ni. Sedap gak CBBS ni. Ok la, sessi kemas mengemas dah nak mula ni sebab cuti panjang kali ni ... insyaallah kami balik KB, kampung encik hubby. Buat semua selamat bercuti, berhati-hati di jalanraya ye ^_^

Chocolate Bottom Banana Square     
Sumber : anie@NZ
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

    • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
    • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
    • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond@kacang nibs.
    • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square


                                                            Comments

                                                            1. Akak pun dah buat jugak ye.. Ni menu boleh repeat lagi ni. Sedap. Akak muffi cup tu ssya beli kat kedai kek kat sini. Dkat Amapng indah ni. Saya tak tahu ada dekat sini.

                                                              ReplyDelete
                                                            2. mas pun baru jer lepas buat...
                                                              memang sedapp bottom ni...

                                                              ReplyDelete
                                                            3. mokwo belum buat..nak wat jugak..tapi tak sempat lerr lagik!

                                                              ReplyDelete
                                                            4. izah: tu la... buat gak, tergoda dgn korang la ;) ooo... ampang indah ye, ok2 tq.. nnt kita tgk

                                                              mas: aa mas, mmg sedap

                                                              mokwo: pe lagi mokwo.. kayuh la.. ramai dh bg feedback nih

                                                              ReplyDelete

                                                            Post a Comment

                                                            Popular posts from this blog

                                                            TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

                                                            Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
                                                            Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

                                                            Tteokbokki

                                                            Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
                                                            TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

                                                            2. Kek ikan (fish cake)
                                                            3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

                                                            9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
                                                            1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

                                                            Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

                                                            Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
                                                            Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
                                                            SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
                                                            Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

                                                            Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…