Saturday, January 29, 2011

♥ Chocolate Bottom Banana Square

Tak sempat nak celoteh panjang.. tergoda tgk sana sini, kita pon buat juga la hari khamis baru2 ni. Sedap gak CBBS ni. Ok la, sessi kemas mengemas dah nak mula ni sebab cuti panjang kali ni ... insyaallah kami balik KB, kampung encik hubby. Buat semua selamat bercuti, berhati-hati di jalanraya ye ^_^

Chocolate Bottom Banana Square     
Sumber : anie@NZ
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

    • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
    • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
    • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond@kacang nibs.
    • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square


                                                            4 comments:

                                                            1. Akak pun dah buat jugak ye.. Ni menu boleh repeat lagi ni. Sedap. Akak muffi cup tu ssya beli kat kedai kek kat sini. Dkat Amapng indah ni. Saya tak tahu ada dekat sini.

                                                              ReplyDelete
                                                            2. mas pun baru jer lepas buat...
                                                              memang sedapp bottom ni...

                                                              ReplyDelete
                                                            3. mokwo belum buat..nak wat jugak..tapi tak sempat lerr lagik!

                                                              ReplyDelete
                                                            4. izah: tu la... buat gak, tergoda dgn korang la ;) ooo... ampang indah ye, ok2 tq.. nnt kita tgk

                                                              mas: aa mas, mmg sedap

                                                              mokwo: pe lagi mokwo.. kayuh la.. ramai dh bg feedback nih

                                                              ReplyDelete

                                                            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...