Friday, January 14, 2011

Mee Kering Goreng Tom Yam

Menu yang berjaya memikat my kids untuk breakfast ^_^. Lebar senyum kalau gorengkan mee yang ala-ala maggi mee nih. Dah a few times gak buat ni. Izah, ni dia resepinya yang akak janji tu ... dapat dr majalah Rasa. Suka sangat resepi macam ni sbb simple jer, pantas & mudah ... xyah nak tumbuk2/blend bawang segala, cukup sekadar dimayang jer. Dan yang penting kat rumah tu ada kiub/pes tomyam ... Sesuai sangat di waktu express buat ibu2 yang bekerja mcm saya ;).

Mee Kering Goreng Tom Yam
(Sumber: Rasa Feb '10)

200g mee kering/mi segera ~ dicelur/direndam sebentar
50g udang kecil
5 - 6 biji fishball (I tambah)
3 biji bawang merah ~ dimayang
2 ulas bawang putih ~ dimayang
1 kiub perencah tomyam (I prefer guna pes)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap pekat
Garam & gula secukup rasa

1. Panaskan sedikit minyak & tumis bawang merah & bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan kiub/pes tomyam, udang, sos cili, sos tomato dan sedikit kicap. Kacau rata.
3. Perasakan dgn garam & gula secukupnya.
4. Masukkan mi & gaul rata. Angkat & tabur bawang goreng di atasnya.

Jemput makan ;)

Ni dia rupa mee kering yang belum digoreng tu, produk buatan muslim, dijamin halal & suci. Insya Allah. First time cuba, alhamdulillah sedap. Ternampak di ruang legar tingkat bawah masjid shah alam, masa berhenti solat maghrib kat sana.

2 comments:

  1. ish..nk cube jugak ni..klu buat ngn mee kuning pun ok kot ? tunggu resepi kuar..hihi

    ReplyDelete
  2. izah.. dah letak resepi.. boleh la cuba. Ok je, guna mee kuning pon ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...