Thursday, February 10, 2011

♥ Apam Keledek ♥


 Yeayy... tercapai hasrat nak makan apam ni akhirnya semalam. Lagi menu yg berasaskan keledek ye, di dapur saya ;) Kentut tu belakang kira lah... sedap ni weii... rugi sapa x cuba. Dok berkira-kira nak buat dari kat KB lagi .. ntah la apa yg dibz kan.. byk sgt program lepak melepak, cuci mata... borak kosong ^-^. Nasib baik la nekad nak buat juga, sbb dah beria2 usung keledek tu ke KL... dan... syukur alhamdulillah... x sia2 la mengapam lepas balik keje aritu. Sangat2 sedap i tell u, kaler oren asli apam tu pon cantik je kejadiannya, tapi dlm gambar, lain ler pulak kaler yg kluar... x percaya? Kena cuba la ye. Ni I letak banyak gambar apam nih, nak membuktikan kesedapannya. Will definitely do it again n again n again kalau ada keledek oren. Izah.. akak dah bagi feedback ni, pi amik keledek lam fridge tu, cepat bancuh.


Nak berterima kasih kat Mas yg bagi cadangan selongkar blog kak Ummi utk cari resepi berasaskan keledek ni. Thank you Mas, dgn respond mu yg sangat pantas! Dan yang paling penting thanks to K.Ummi & Madiha yang sudi berkongsi resepi apam yg sangat sedap tu.. Ha... berapa kali dah I sebut sedap ni. Bak kata seorang kawan kalau dapat makan yg sedap2 ... Saya Sukah!! hehe... Maka ... rajin2 kan lah diri buat sendiri ye kawan2 kalau nak rasa. K.Ummi... bagus sungguh letak search engine kat blog akak tu... kalau x berpeluh2 gak la nak cari. Maka dengan ini diisytiharkan keledek orenku dah habis... kempunan ler pulak nak try Kuih Bakar Keledek & Talam Lapis Keledek. Kena postpone dulu ni... sbb angin keledek masih ada lagi yang tak habis keluar ... ^_^
 

APAM KELEDEK
Sumber: K.Ummi & MadiHa

Bahan A:-
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu teh yis segera
  • 1 sudu teh gula kastor
  • 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
  • 200 gm keledek (dikukus) (I guna keledek kaler oren tu, malas nak kukus... rebus ajer)
  • 180 gm gula kastor (I kurangkan 150 gm juga)
  • 1 biji telor
  • 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh Double Action Baking Powder
Cara Membuat:-
  1. Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  2. Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
  4. Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (I tutup mangkuk adunan).
  5. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (I guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
  6. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi. 

10 comments:

  1. cam x cukup lg tu..letak gambar byk2 bukti sedapnye.. kena antor kat sini sepinggan baru lengkap buktinya.. hihi

    ReplyDelete
  2. haha..akak...saya baru duk skodeng blog kak umi tadi tengok apam keledek ni..hehe..kalau guna kledek jepun ok tak kak rasa? ala akak guna double action bp ek..

    ReplyDelete
  3. salam ain..

    mekasih ye sudi cuba resepi apam keledek tu.. akak pun dah lama tak buat tau.. memang sedap apam tu.. resepi tu akak dpt dari makcik yang pernah ke kelas masakan dah lama dulu.. dia sendiri pun tak pernah cuba lepas2 dia pegi kelas tu.. hehehe.. thanks to my auntie gak yg share resepi ni... kalau nak tengok akak punya pos pasal apam ni.. kat bawah tu akak letak link.. masa tu akak belum ada blog.. cuma ada fotopages jer..

    http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1748183

    ReplyDelete
  4. Yani: haha... jauh tu... nnt dpt apam kulat pulak.

    izah: keledek jepun camne eh? yg panggil sweet potato cam kat JJ tu ke? yg biasa org jual kat kiosk tu? rasanya ... mesti sedap kalau yg tu.

    MaDiHaA: tq sgt2 ye, x lokek resepi ni. dh ain update linknya tu. mmg akan ain ulang buat n buat lagi.

    ReplyDelete
  5. nak kasi keluar abis anginnya ya.. makan nasi tabur serbuk lada hitam (guna lada hitam tumbuk sendiri). tak pun minum air teh hangat yg dimasukkan hirisan halia.. pastu get ready dgn bunyi tembakan meriam atau mercun buluh!! heheheh

    ReplyDelete
  6. wah menarik yer apam ni...nengok pun gebus jer...tu la kan saya pun kalau mkn keledek ni berangin jer perut ni...haha lawak kak nor siap bunyi mcm meriam lak tu...hehehe

    ReplyDelete
  7. akak...mas sungguh tergoda tengok apam akak ni..
    percaya bila akak berkali2 kata sedapp...
    nampak lembut dan gebu la....
    mesti try ni....nanti nak korek keledek kt pasar dulu......keledekk..mana kau keledek...he...he...

    ReplyDelete
  8. Salam Ain - Laaaah apasai dah habis baru bgtau akak...x aciii taaauu...nak jugak....hehee, sedap kan! Tu kak Nor tu...citer kes apa pulak tembak-menembak segala tuh? hehehehe

    ReplyDelete
  9. ain.. ko guna acuan kecik camne weih?

    ReplyDelete
  10. K.Nor: klaka la akak ni.. kluar bunyi meriam pulak.. iskk... mana nk sorok muka kalo tembakan kuar depan org bertubi2 ni... halia penah dgr, tp nasi dgn lada hitam xtau pulak...

    Nieza: Kalau tgk sifu yg buat lg gebuss... geramm I

    Mas: Korek2 cepat..

    K.Ummi: purposely kak... sbb takut akak mintak .. hehe

    ReplyDelete

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...