Monday, February 14, 2011

♥ Portuguese Egg Tart


My portuguese egg tart yang ... kurang pada rupa ... sedap dr segi rasanya .. Both my kids surprisingly suka sangat ... sekali hadap ada kot 3-4 biji. Mmg boleh buat lagi nampak gayanya ni. TAPI ada satu perkara yg  I cukup x puas hati >>> aaa... kulit dia tu x puff mcm puff kat bawah tu ... or macam dak Hana punya lah. Lama sangat dah dok simpan resepi skyblue MYR ni.


PORTUGUESE EGG TART
Sumber: skyblue @ MyResepi

Bahan-bahan (5-6 biji)
  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus- klu tk suka manis leh kurangkan sedikit
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

  1. Panaskan oven, 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan kacau sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dlm tin muffin@alumminium cup@acuan tart shell.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.


** Note: Sedikit manis utk I, next time boleh kurang kan sket gula tu.

2 comments:

  1. salam ain...
    liat eh kulitnyer? maybe kurang suhu kepanasan kot! ataupon sbb acuan yang di gunakan agak tebal.. kiter gune acuan muffin yg kaler hitam tuh.. so panas suhu cepat meresap.. akceli puff yang fluffy bergantung suhu oven... seeloknyer gune suhu yang tinggi... dalam n3 sebelum nih kiter penah kongsikan tips puff yang fluffy... nnti try tgk eh... tp suhu kepanasan tuh bergntung oven masing2 yer.. sbb kalau hana buat biasanya suhu 200darjah celcius... ader yg buat hangit, tp my oven sedang elok kejadiannya.. nanti cuba lagi eh... mmg sedap portugis tart nih! kiter pong suker!

    ReplyDelete
  2. tq ina... nnt kite selongkar cari tips tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...