Friday, March 11, 2011

California Rolls


Finally, we had our homemade sushi for dinner last nite ;) Thanks Hana for the recipe. The kids were excited watching mummy making sushi ... ;P Ada macam2 rupa sushi ni, yang ni dipanggil California Rolls. Lain kali kita roll cara lain pulak ^_^.

I introduced sushi to the kids & hubby early last year ... we had it @ Sushi Zanmai  at The Gardens. Sekali dorang suka pulak and keep asking bila nak pegi lagi. Bila bawa 2nd round, tanya pulak when next. Hoho... pengsan la I kalau every month nak makan sushi. Maka harus la belajar buat gak kan ... save budget sket. Memang puas hati la makan bila buat sendiri ni. Cuma kalau nak makan yg octopus, salmon roe or yg sewaktu dgnnya tu, nak mencari bahan mentahnya tu yang payah sket ... ada rezeki dpt la buat sendiri kat rumah juga. 

I belajar nak roll tu dr you tube jer. Actually, x confident memula nak roll sbb peralatan x cukup .. bamboo mat xde. Nekad je ni, sebab tgh rajin kan... Alhamdulillah, berjaya juga walaupun guna plastik je nak roll. Cuma if ada bamboo mat, lebih kemas la rasanya. Budak2 tu siap melawak la pulak masa I tengah prepare tu, ada ke patut dia suh pakai magic bamboo mat macam game Youda Sushi tu.. biar pantas sket. Kes melihat mummy nya terkial2 le ni, dah x sabar2 nak makan. Ok la, kalau nak cuba, ni resepi yg I copy dr blog Hana ye.

RESEPI MAKIZUSHI @ SUSHI ROLLS
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Nasi Jepun
  • 3 cawan beras jepun
  • 31/4 cawan air
  • 1/3 cawan cuka nasi
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sk garam
Bahan Makizushi
  • Tamagoyaki @ sweet omelete @ telur dadar - potong jejari
  • Timun jepun - potong jejari
  • Salad lettuce
  • Crabstick
  • Mayonis
  • Seaweed secukupnya
  • Syouyu @ kicap jepun
  • Bamboo mat
Cara-cara
  • Cara masak nasi sushi : Basuh beras dengan bersih kemudian toskan. Masukkan ke dalam periuk nasi. Masukkan sukatan air dan masak seperti biasa. Sementara itu, satukan cuka, gula dan juga garam. Kacau sehingga gula larut (nak cepat larut masak sebentar dengan api kecil). Apabila nasi masak, gaulkan campuran cuka tadi ke dalam nasi dan gaul mesra. (Proses ini perlu dilakukan ketika nasi tengah panas ) .siap sedia utk digunakan membuat sushi atau makizushi.
  • Cara penyediaan makizushi @ sushi rolls : Bentangkan seaweeds di atas bamboo mat. Cedokkan nasi sushi dan ratakan sehingga memenuhi 3/4 seaweeds.
  • Letak sedikit mayonis dan juga salad. Kemudian letak telur, timun di tengah2 juga crabstick.
  • Gulung dengan kemas kemudian potong.
  • Cicah dengan syouyu atau makan begitu sahaja.

3 comments:

  1. wat saspen je ingatkan california rolls ni sejenis roti ke rupanya dari kategori sushi.

    ReplyDelete
  2. kak ain..comei2 nye sushi..tp eina x leh mkn benda alah ni..lps mkn jadi pening..pastuh rasa pelik kat tekak..memang jakun kan..tekak melayu..hahaha

    ReplyDelete
  3. aidah:
    haha ... a'a kak.. sushi ni ada macam2 ;)

    eina:
    hihi ... akak sefamili mmg peminat tegar ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...