Friday, March 11, 2011

Ayam Goreng Ketumbar Jintan


Salah satu menu lunch for the kids & me ... sebab daging ayam yg ada dlm fridge ni semuanya part yg banyak isi, maka I goreng la style gini, sesuka hati je campur rempah ratusnya. Baru ler laju the kids makan. Kalau x, tergolek2 je la ayam tu ... pakat jeling2 jer, cam x lalu. Btw, I ni masih fail nak bezakan 2 jenis jintan tu, jadi ku panggil je besar/kecik or putih/hitam... huhu

Ayam Goreng Ketumbar Jintan

6 ketul daging ayam
1/2 sudu makan biji ketumbar *
 1/2 sudu makan jintan besar *
1/2 sudu makan jintan kecil *
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
serbuk kunyit & garam

Ayam dibersihkan & ditos. Bahan2 bertanda diblend halus. Gaul bersama dgn ayam; bahan2 yg diblend, bawang putih, serbuk kunyit & garam. Perapkan sebentar sebelum digoreng.

** Note:
Sometimes ada halia muda, ain masukkan juga. Tak perlu letak bawang putih, jika x suka.


p/s Encik suami ternampak plak masa nak edit gambar2 ni ... dah la dia komplen x tinggalkan dia ayam goreng ni. Sorry la ye yang ... lenkali, I masakkan utk u ye ;)

3 comments:

  1. mesti bau semerbak kan ? i pun tak tau bezakan jintan putih halus n hitanm :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya kalau dapat ratah ni...hehe

    ReplyDelete
  3. ermayum:
    yes... ada geng ;)

    Nieza:
    serupa di sini... suka bab meratah2 ni, nasi sket, lauk kasi lebih ... hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...