Friday, March 11, 2011

Ayam Goreng Ketumbar Jintan


Salah satu menu lunch for the kids & me ... sebab daging ayam yg ada dlm fridge ni semuanya part yg banyak isi, maka I goreng la style gini, sesuka hati je campur rempah ratusnya. Baru ler laju the kids makan. Kalau x, tergolek2 je la ayam tu ... pakat jeling2 jer, cam x lalu. Btw, I ni masih fail nak bezakan 2 jenis jintan tu, jadi ku panggil je besar/kecik or putih/hitam... huhu

Ayam Goreng Ketumbar Jintan

6 ketul daging ayam
1/2 sudu makan biji ketumbar *
 1/2 sudu makan jintan besar *
1/2 sudu makan jintan kecil *
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
serbuk kunyit & garam

Ayam dibersihkan & ditos. Bahan2 bertanda diblend halus. Gaul bersama dgn ayam; bahan2 yg diblend, bawang putih, serbuk kunyit & garam. Perapkan sebentar sebelum digoreng.

** Note:
Sometimes ada halia muda, ain masukkan juga. Tak perlu letak bawang putih, jika x suka.


p/s Encik suami ternampak plak masa nak edit gambar2 ni ... dah la dia komplen x tinggalkan dia ayam goreng ni. Sorry la ye yang ... lenkali, I masakkan utk u ye ;)

3 comments:

  1. mesti bau semerbak kan ? i pun tak tau bezakan jintan putih halus n hitanm :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya kalau dapat ratah ni...hehe

    ReplyDelete
  3. ermayum:
    yes... ada geng ;)

    Nieza:
    serupa di sini... suka bab meratah2 ni, nasi sket, lauk kasi lebih ... hihi

    ReplyDelete

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...