Skip to main content

The French Macarons fever @ my kitchen


Percubaan pertama membuat macarons... ;) Boleh la kan... feet dia keluar tu ... hihi. Rupa kurang, dah la x sama saiz.. kalau  tengok Yani punya cun je & licin.  Rasa ok dah. Cuma... huhu... memang boleh kencing manis I kalau makan macaron hari2 ni. Memang sedap la rasa lemak-lemak almond tu, tapi manisnya... ya Allah, x sanggup la. Nak kurangkan manis, takut x menjadi. Nanti I try resepi Yani pulak. Memang tengah kemaruk nak buat macarons je rasanya ni.. 


Geram tengok kecomelan macarons ni ..  adorable!  walaupun ada yg x sama saiz, terpenyek la ... bertanduk la... haha. Tangan org jarang pegang piping bag, gitu la ;) Kalau ada yg nak mencuba, ni resepinya ya:

Shell Macarons

Bahan A:
90g almond powder
135g gula icing

Bahan B:
75g putih telur
50g gula castor

  1. Ayak almond powder. Gaul dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih dan kembang/ bertanduk. (Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan cukup sekadar bersatu.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. (I lukis bentuk bulat besar sket dr duit 20sen banyak-banyak atas kertas tu, senang nak ikut)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. (Bergantung pada cuaca juga.Kalau dah tak melekat kat jari tu dah ok la).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 12 minit. Sejukkan sebelum letak inti & boleh la disimpan dlm freezer atau chiller.
**Note:
Boleh juga simpan shell macarons ni tanpa inti dlm bekas bertutup & letak dlm freezer. Tahan lama disimpan begini. Bila nak makan baru keluarkan & dipicit inti ke dlmnya.

Comments

  1. waa..dah try dah buat..seriyes saya tak berani nk buat neh. jenis org tak sabo n tak teliti..hihihi..tahniah..nanti2 musti jadi cantik punyer kak kak...

    ReplyDelete
  2. omelnya i pun tak baper suka kat empire 6 biji rm 18 you

    tapi last week zain picklepie bagi yang masam manis sodap la pulak :)

    ReplyDelete
  3. oh oh kita kesamaan, i pun tgh giler buat macarons now ni. sib baik ada egg whites yg buat layered cake..

    ReplyDelete
  4. kalau eina lagi takut nak cuba...takut bukan bertanduk dah..terjojol2 bijik mata bagai...anyway..cantik la ain...

    ReplyDelete
  5. uish dah jadi dah macaroons ain ni ya..
    akak ada berangan2 mat jening..bila nak buat..hehe..

    ReplyDelete
  6. izah:
    tq. cuba la dulu... x susah mana nak buatnya ... yg wat berdebarnya jadi ke x.. hehe..

    ermayum:
    nanti ku tanya itu mummy pickle pie ye ... ;)
    Dalam pada dok cakap manis2 tu... habis gak dah macarons ni.. boleh gumuksss la mc, ni... isk, bahaya.

    zarin:
    best la u, x membazir telur. selain kek lapis apa lagi kek yg pakai egg yolks saja eh?

    eina:
    haha... lawak la eina. cuba dulu, mana tau boleh jd lebih cantik dr ain punya ni.

    ayu:
    kak... buat la cepat. kalau berangan mat jenin jer, x dpt apa.. silap2 jatuh pokok ada la ;) akak buat mesti lebih cun lah!

    ReplyDelete
  7. wow macaroon...pernah mkn tapi tak pernah buat lagi..menarikla..nanti nk kena cuba jugalah..:)

    ReplyDelete
  8. Nieza:
    manis kan.. lain kali nak buat filling yg kurang manis la. Cuba la, mmg menarik tau nak tunggu feetnya keluar ;)

    ReplyDelete
  9. Kalau teramat manis, malas le nak cuba. I kureng sikit benda2 manis ni..Tp mmg comel macarons ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…