Thursday, March 10, 2011

The French Macarons fever @ my kitchen


Percubaan pertama membuat macarons... ;) Boleh la kan... feet dia keluar tu ... hihi. Rupa kurang, dah la x sama saiz.. kalau  tengok Yani punya cun je & licin.  Rasa ok dah. Cuma... huhu... memang boleh kencing manis I kalau makan macaron hari2 ni. Memang sedap la rasa lemak-lemak almond tu, tapi manisnya... ya Allah, x sanggup la. Nak kurangkan manis, takut x menjadi. Nanti I try resepi Yani pulak. Memang tengah kemaruk nak buat macarons je rasanya ni.. 


Geram tengok kecomelan macarons ni ..  adorable!  walaupun ada yg x sama saiz, terpenyek la ... bertanduk la... haha. Tangan org jarang pegang piping bag, gitu la ;) Kalau ada yg nak mencuba, ni resepinya ya:

Shell Macarons

Bahan A:
90g almond powder
135g gula icing

Bahan B:
75g putih telur
50g gula castor

  1. Ayak almond powder. Gaul dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih dan kembang/ bertanduk. (Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan cukup sekadar bersatu.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. (I lukis bentuk bulat besar sket dr duit 20sen banyak-banyak atas kertas tu, senang nak ikut)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. (Bergantung pada cuaca juga.Kalau dah tak melekat kat jari tu dah ok la).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 12 minit. Sejukkan sebelum letak inti & boleh la disimpan dlm freezer atau chiller.
**Note:
Boleh juga simpan shell macarons ni tanpa inti dlm bekas bertutup & letak dlm freezer. Tahan lama disimpan begini. Bila nak makan baru keluarkan & dipicit inti ke dlmnya.

9 comments:

  1. waa..dah try dah buat..seriyes saya tak berani nk buat neh. jenis org tak sabo n tak teliti..hihihi..tahniah..nanti2 musti jadi cantik punyer kak kak...

    ReplyDelete
  2. omelnya i pun tak baper suka kat empire 6 biji rm 18 you

    tapi last week zain picklepie bagi yang masam manis sodap la pulak :)

    ReplyDelete
  3. oh oh kita kesamaan, i pun tgh giler buat macarons now ni. sib baik ada egg whites yg buat layered cake..

    ReplyDelete
  4. kalau eina lagi takut nak cuba...takut bukan bertanduk dah..terjojol2 bijik mata bagai...anyway..cantik la ain...

    ReplyDelete
  5. uish dah jadi dah macaroons ain ni ya..
    akak ada berangan2 mat jening..bila nak buat..hehe..

    ReplyDelete
  6. izah:
    tq. cuba la dulu... x susah mana nak buatnya ... yg wat berdebarnya jadi ke x.. hehe..

    ermayum:
    nanti ku tanya itu mummy pickle pie ye ... ;)
    Dalam pada dok cakap manis2 tu... habis gak dah macarons ni.. boleh gumuksss la mc, ni... isk, bahaya.

    zarin:
    best la u, x membazir telur. selain kek lapis apa lagi kek yg pakai egg yolks saja eh?

    eina:
    haha... lawak la eina. cuba dulu, mana tau boleh jd lebih cantik dr ain punya ni.

    ayu:
    kak... buat la cepat. kalau berangan mat jenin jer, x dpt apa.. silap2 jatuh pokok ada la ;) akak buat mesti lebih cun lah!

    ReplyDelete
  7. wow macaroon...pernah mkn tapi tak pernah buat lagi..menarikla..nanti nk kena cuba jugalah..:)

    ReplyDelete
  8. Nieza:
    manis kan.. lain kali nak buat filling yg kurang manis la. Cuba la, mmg menarik tau nak tunggu feetnya keluar ;)

    ReplyDelete
  9. Kalau teramat manis, malas le nak cuba. I kureng sikit benda2 manis ni..Tp mmg comel macarons ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...