Skip to main content

Dulce De Leche: the making ...


My Dulce in the making ...1 tin susu isian pekat manis/sweetened condense filled milk, x perlu tebuk ye. Rebus >< 3 jam dlm periuk. Berdebar-debar sebenarnya nak buat hari tu, takuttt ... tetiba meletop ke hapa tin tu. In between tu jenguk2 gak takut air kering. Masa ni tetiba rasa bergunanya ada pressure cooker kan Chik Mi ;) Hari ni I ternampak 1 lg cara nak prepare dulce, yg dikongsi oleh Liza. Sesuai la utk yg xde pressure cooker mcm I. Jimat masa, dlm sejam je kot dah siap. Cara-cara lain nak prepare dulce ni boleh lihat di blog Wendy.

By the way, macam ni ye cara nak pronounce, Dool-say De Leshay.

** Note
Pastikan beli susu yg betul ...kalau susu krimer tu feedback dr mereka yg dah mencuba >> bila dah masak, dulce nya cair dan tak pekat macam yg guna susu pekat manis ni...

Comments

  1. Wah sana sini akak pergi dah ramai yg mencuba buat kek ni, tengok macam leceh je. Tapi kena gak cuba tapi tak tau lah bila, hehehe

    ReplyDelete
  2. wah ain pun dh buat DDL ni..saya belum ada keberanian lagi nk cuba.

    ReplyDelete
  3. tu dia the making of DDL..
    samalah macam akak kemarin bila masuk dalam pressure cooker sekali firt whistle berbunyi aje akak ingat meletop...hehehe alhamadullilah semuanya selamat..just make sure air jangan kering itu aje..

    ReplyDelete
  4. Owhhh, mck dah buat DDL ni abt 4mths ago, cedok dr wendy gak, tp bendalah tu masih dlm frij, tak tgk pon elok ke tidak. Hmmmmm nak buat apa ye?

    ReplyDelete
  5. i tak pernah dengar DDL ni susah benor nak menyebut nya heheeh

    ReplyDelete
  6. aidah & Nieza:
    kak aidah & nieza... cuba la.. x susah pon, leceh jer.. sesuai ngan namanya ... hihi..

    Ayu:
    tu la kan... kecut je takut meletup ;)

    Makcik:
    Uishh.. lamanya.. cepat2 gi godek jd brownies ke kek ^_^

    Ermayum:
    Dool-say De Leshay, okeh ... leceh nak buat, nak sebut pon leceh ... haha..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…