Tuesday, March 8, 2011

Dulce De Leche: the making ...


My Dulce in the making ...1 tin susu isian pekat manis/sweetened condense filled milk, x perlu tebuk ye. Rebus >< 3 jam dlm periuk. Berdebar-debar sebenarnya nak buat hari tu, takuttt ... tetiba meletop ke hapa tin tu. In between tu jenguk2 gak takut air kering. Masa ni tetiba rasa bergunanya ada pressure cooker kan Chik Mi ;) Hari ni I ternampak 1 lg cara nak prepare dulce, yg dikongsi oleh Liza. Sesuai la utk yg xde pressure cooker mcm I. Jimat masa, dlm sejam je kot dah siap. Cara-cara lain nak prepare dulce ni boleh lihat di blog Wendy.

By the way, macam ni ye cara nak pronounce, Dool-say De Leshay.

** Note
Pastikan beli susu yg betul ...kalau susu krimer tu feedback dr mereka yg dah mencuba >> bila dah masak, dulce nya cair dan tak pekat macam yg guna susu pekat manis ni...

6 comments:

  1. Wah sana sini akak pergi dah ramai yg mencuba buat kek ni, tengok macam leceh je. Tapi kena gak cuba tapi tak tau lah bila, hehehe

    ReplyDelete
  2. wah ain pun dh buat DDL ni..saya belum ada keberanian lagi nk cuba.

    ReplyDelete
  3. tu dia the making of DDL..
    samalah macam akak kemarin bila masuk dalam pressure cooker sekali firt whistle berbunyi aje akak ingat meletop...hehehe alhamadullilah semuanya selamat..just make sure air jangan kering itu aje..

    ReplyDelete
  4. Owhhh, mck dah buat DDL ni abt 4mths ago, cedok dr wendy gak, tp bendalah tu masih dlm frij, tak tgk pon elok ke tidak. Hmmmmm nak buat apa ye?

    ReplyDelete
  5. i tak pernah dengar DDL ni susah benor nak menyebut nya heheeh

    ReplyDelete
  6. aidah & Nieza:
    kak aidah & nieza... cuba la.. x susah pon, leceh jer.. sesuai ngan namanya ... hihi..

    Ayu:
    tu la kan... kecut je takut meletup ;)

    Makcik:
    Uishh.. lamanya.. cepat2 gi godek jd brownies ke kek ^_^

    Ermayum:
    Dool-say De Leshay, okeh ... leceh nak buat, nak sebut pon leceh ... haha..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...